Alexander Graham Bell Kimdir? Hayatı ve Çalışmaları
Telefonun ilk mucitlerinden biri olan Alexander Graham Bell, sağırlar için iletişimde önemli çalışmalar yaptı ve 18’den fazla patente sahipti. Bell ayrıca ilerleyen yaşlarında uçak kanatçıklarının geliştirilmesine de yardımcı olmuştur. Bu yazıda ünlü mucit ve bilim adamı Alexander Graham Bell kimdir, hayatı ve çalışmalarına değineceğim.
1. Alexander Graham Bell Kimdir?
Alexander Graham Bell, 1876’da ilk çalışan telefonu icat etmesi ve 1877’de Bell Telefon Şirketi’ni kurmasıyla tanınan İskoç asıllı ABD’li bir bilim adamı ve mucittir.
Bell’in başarısı, sesle ilgili deneyleri ve ailesinin sağırlara iletişim konusunda yardım etme konusundaki ilgisini ilerletmesi sayesinde geldi. Bell, Thomas Watson ile telefonda çalıştı. Ancak olağanüstü zekası, uçan makineler ve hidrofiller de dahil olmak üzere birçok başka icat üzerinde çalışmasına izin verecekti.
2. Çocukluk ve Gençlik Yılları
Bell, 3 Mart 1847’de Edinburgh, İskoçya’da doğdu. Alexander Melville Bell ve Eliza Grace Symonds Bell’in ikinci oğludur. Adını babasının büyükbabasından alıyor. Göbek adı “Graham” 10 yaşındayken eklenmiştir.
Her ikisi de tüberkülozdan ölen Melville James Bell ve Edward Charles Bell adında iki erkek kardeşi daha vardı.
Bell, gençliği boyunca ailesi ve çevresinden güçlü bir şekilde etkilenmiştir. Bell’in memleketi Edinburgh, İskoçya, zengin sanat ve bilim kültürü nedeniyle “Kuzey’in Atina’sı” olarak bilinmekteydi.
Dedesi ve babası ses ve diksiyon mekaniği konusunda uzman kişilerdi. Bell’in annesi Eliza, sağır olmasına rağmen başarılı bir piyanist oldu ve ona büyük zorlukların üstesinden gelmesi için ilham verdi.
Eliza, oğluna evde eğitim verdi ve çevresine sonsuz bir merak aşıladı. Özel bir okulda bir yıl ve Edinburgh’un ünlü Kraliyet Lisesi’nde iki yıl örgün eğitim aldı.
Vasat bir öğrenci olmasına rağmen Bell, sorunları çözmek için alışılmadık bir yetenek sergiledi. 12 yaşında, bir arkadaşıyla tahıl değirmeninde oynarken, buğday tanesinin kabuklarını soymanın yavaş sürecini fark etti. Eve gitti ve kabukları tahıldan kolayca çıkaran döner kürekler ve tırnak fırçaları olan bir cihaz yaptı.
3. Kariyerinin Başlangıcı
Genç Bell, aile işini sürdürmek için küçük yaşlardan itibaren yetiştirilmiştir. Ancak inatçı doğası, babasının zorba tavrıyla çelişiyordu. Bir çıkış yolu arayan Alexander, 1862’de hastalandığında büyükbabasına bakmak için gönüllü oldu.
Yaşlı Bell, genç Alexander’ı teşvik etti ve öğrenme ve entelektüel arayışlar için bir cesaretlendirdi. 16 yaşına geldiğinde, Alexander sağırlarla ilgili yaptığı işlerde babasının yanındaydı. Ve kısa bir süre sonra da babasının Londra operasyonlarının tüm sorumluluğunu üstlenmiştir.
Kuzey Amerika’ya yaptığı gezilerden birinde, Alexander’ın babası daha sağlıklı bir ortam olduğunu düşündüğü için aileyi oraya taşımaya karar verdi. İlk başta Alexander Londra’da kalmak için direnmişti. Fakat her iki kardeşi de tüberkülozdan öldükten sonra sonunda yumuşadı.
1870 yılında aile Brantford, Ontario, Kanada’ya yerleşti. Bell insan sesi çalışmasına devam etmek için bir atölye kurdu.
11 Temmuz 1877’de Bell, eski bir öğrencisi ve ilk mali destekçilerinden biri olan Gardiner Hubbard’ın kızı Mable Hubbard ile evlendi. Mable, çocukluk yıllarından beri sağırdı.
4. Alexander Graham Bell’in Buluşları
Alexander Graham Bell, telefonu icat etmekle tanınmaktadır. Kişisel olarak elde ettiği toplam 18 patenti vardır. Bunun yanı sıra birlikte çalıştığı kişilerle paylaştığı 12 patente daha sahiptir.
4.1. Telefon
10 Mart 1876’da, yıllarca süren çalışmaların ardından Bell, en bilinen icadı olan telefonu tamamladı ve ilk telefon görüşmesini yaptı.
Ondan önce, 1871’de Bell, Boston’a taşındıktan sonra çoklu veya harmonik telgraf (farklı frekanslara ayarlanmış birkaç mesajın telgraf iletimi) olarak bilinen bir cihaz üzerinde çalışmaya başladı. Yerel yatırımcılar Thomas Sanders ve Gardiner Hubbard aracılığıyla finansal destek buldu.
1873 ve 1874 arasında Bell, harmonik telgrafı mükemmelleştirmek için uzun günler ve geceler harcadı. Ancak deneyleri sırasında, insan sesini kablolar üzerinden ileten başka bir fikirle ilgilenmeye başladı.
Bell’in fikrini değiştirmesi finansörlerini hayal kırıklığına uğrattı. Bunun üzerine yetenekli bir elektrikçi olan Thomas Watson, Bell’i harmonik telgrafa yeniden odaklamak için işe alındı. Ancak Watson, kısa süre sonra Bell’in ses iletimi fikrine aşık oldu. Böylece Bell ve Watson Bell’in fikirlerini gerçeğe dönüştürmek için ortaklık kurdular.
1874 ve 1875 boyunca, Bell ve Watson hem harmonik telgraf hem de ses iletme cihazı üzerinde çalıştılar. Bell’in yatırımcıları, başlangıçta bu saptırmadan hayal kırıklığına uğrasalar da kısa sürede ses iletiminin değerini gördüler ve fikir için bir patent başvurusunda bulundular.
Şimdilik fikir korunuyordu, ancak cihazın hala geliştirilmesi gerekiyordu. 1876’da Bell ve Watson sonunda başarılı oldular.
Efsaneye göre Bell, içinde iletken bir sıvı olan kabı devirdi. Bunun üzerine “Mr. Watson, buraya gel – seni görmek istiyorum.” diye bağırdı. Daha olası açıklama, Bell’in telin üzerinden bir ses duyması ve Watson’ı aramasıydı. Her halükarda Watson, Bell’in sesini telden duydu ve böylece ilk telefon görüşmesini yapmış oldu.
Bu başarı ile Bell, bir dizi halka açık gösteride telefonu tanıtmaya başladı. Philadelphia’daki 1876 Centennial Sergisinde Bell, telefonu Brezilya İmparatoru Dom Pedro’ya gösterdi ve o, “Tanrım, konuşuyor!” diye haykırdı. Bunu, her biri bir öncekinden daha uzak mesafeden başka gösteriler izledi.
Bell Telefon Şirketi (The Bell Telephone Company) 9 Temmuz 1877’de kuruldu. Ocak 1915’te Bell, kıtanın bir ucundan diğer ucuna ilk telefon görüşmesini yaptı. New York’tan San Francisco’daki eski ortağı Watson ile konuştu.
Ses şiddetini ölçmek için kullanılan “desibel” birimindeki “bel” kısmı Alexander Graham Bell’in adından gelmektedir.
4.2. Diğer Buluşlar
Açıkçası Alexander Graham Bell kurt bir iş adamı değildi. 1880’de ticari meseleleri Hubbard’a ve diğerlerine devretmeye başladı. Böylece çok çeşitli icatlar ve entelektüel arayışlar sürdürebildi.
1880’de Bell, bilimsel keşiflere adanmış deneysel bir tesis olan Volta Laboratuvarı’nı Washington DC’de kurdu.
Hayatının ilerleyen zamanlarında, Bell uçuş üzerine merak saldı. Ve 1890’larda tetrahedral (dört yüzlü) uçurtma ile başlayarak uçan makineler ve cihazları keşfetmeye başladı.
1907’de Bell, Glenn Curtiss ve diğer birkaç ortakla Hava Deneyleri Derneği’ni kurdu. Grup, “Silver Dart” da dahil olmak üzere birkaç uçan makine geliştirdi.
Silver Dart, Kanada’da uçan ilk motorlu uçaktı. Bell daha sonra hidrofiller üzerinde çalıştı ve bu tür tekneler için bir dünya hız rekoru kırdı.
5. Yasal Zorluklar
1877’deki düğünlerinden sonra Alexander ve Mable, telefonu göstererek Avrupa’ya gittiler. Amerika Birleşik Devletleri’ne döndüklerinde Bell, telefon patentini açılan davalardan korumak için Washington DC’ye çağrıldı.
Bazıları telefonu icat ettiklerini veya fikri Bell’den önce düşündüklerini iddia etti. Sonraki 18 yıl boyunca, Bell Şirketi 550’den fazla mahkeme zorluğuyla karşılaştı. Bunlardan bazıları Yüksek Mahkemeye gitti, ancak hiçbiri başarılı olmadı.
Patent savaşları sırasında bile şirket büyüdü. 1877 ve 1886 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde 150.000’den fazla kişi telefona sahipti.
Cihazda, sesi duyurmak için telefona bağırma ihtiyacını ortadan kaldıran ve Thomas Edison tarafından icat edilen bir mikrofon eklenmesi de dahil olmak üzere iyileştirmeler yapılmıştır.
6. İlerleyen Yılları
Alexander Graham Bell, hayatı boyunca ailesinin sağırlarla yaptığı çalışmalara devam etti. 1890 yılında Amerikan Sağırlara Konuşma Öğretimini Teşvik Etme Derneği’ni kurdu.
Sekiz yıl sonra Bell, küçük, az bilinen bir ABD bilim grubu olan National Geographic Society‘nin başkanlığını üstlendi ve dergilerinin dünyanın en sevilen yayınlarından biri haline gelmesine yardımcı oldu. Bell aynı zamanda Science dergisinin kurucularından biridir.
Bell, 2 Ağustos 1922’de Kanada, Nova Scotia, Cape Breton Adası’ndaki Baddeck’teki evinde huzur içinde öldü. Ölümünden kısa bir süre sonra, dehasının anısına tüm telefon sistemi bir dakikalığına kapatılmıştır.