Anasayfa » Bilim » Asteroid Nedir? Asteroidler Nasıl Oluşmuştur?

Asteroid Nedir? Asteroidler Nasıl Oluşmuştur?

Asteroidler en yalın hali ile bize güneş sisteminin oluşumu hakkında bilgi verirler. Bu yazıda çeşitli şekil ve boyutlarda olan bu kayalık nesnelerden bahsedeceğiz. Hadi gelin asteroid nedir, nasıl oluşmuştur ve asteroid çeşitleri nelerdir birlikte görelim.

Asteroid nedir?

1. Asteroid Nedir?

Asteroid, Güneş’in yörüngesinde dönen küçük, kayalık nesnelerin her birine verilen isimdir.

Güneş’in yörüngesinde gezegenler gibi olmasına rağmen, asteroidler gezegenlerden çok daha küçüktürler.

2. Asteroidler Nerede Bulunur?

Güneş sistemimizde çok sayıda asteroid vardır. Çoğu, Mars ve Jüpiter gezegenlerinin yörüngeleri arasındaki bir bölge olan ana asteroid kuşağı içinde bulunmaktadır.

Fakat asteroidler başka yerlerde de yaşamaktalar. Örneğin, gezegenlerin yörünge yolunda bazı asteroidler bulunur. Bu durum, asteroid ve gezegenin Güneş etrafında aynı yolu izlediği anlamına gelir. Dünya ve diğer birkaç gezegende bunun gibi asteroidler vardır.

Asteroidlerin çoğu Mars ve Jüpiter gezegenleri arasındaki asteroid kuşağında yer alır
Asteroidlerin çoğu Mars ve Jüpiter gezegenleri arasındaki asteroid kuşağında yer alır

3. Asteroidler Nasıl Oluştu?

Asteroidler, Güneş sistemimizin oluşumundan arta kalanlardır. Güneş sistemimiz yaklaşık 4,6 milyar yıl önce büyük bir gaz ve toz bulutunun çökmesiyle başladı. Bu durum meydana geldiğinde, malzemenin çoğu bulutun merkezine düştü ve Güneşi oluşturdu.

Buluttaki yoğunlaşan tozun bir kısmı gezegen oldu. Asteroid kuşağındaki nesnelerin gezegenlere dahil olma şansı hiçbir zaman olmadı. Özetle asteroidler uzun zaman önce yani gezegenlerin oluştuğu zamandan kalma kalıntılardır.

4. Asteroid Çeşitleri Nelerdir?

Tipik olarak asteroidler, iç Güneş Sisteminin kayalık dünyalarını oluşturan hemen hemen aynı malzemelerden yapılmışlardır. Ancak onları üç farklı sınıfa ayırmaya yetecek kadar çeşitlilik vardır.

4.1. C Tipi veya Karbonlu Kondrit Asteroidler

Çoğunlukla silikatlardan ve killerden oluşur. Bu antik moloz yığınları oldukça koyu renklidir ve üç tür arasında en yaygın olanlarıdır.

4.2. S Tipi veya Taşlı Asteroidler

Silikatların yanı sıra az miktarda nikel-demir içerir. Tüm asteroidlerin yaklaşık beşte biri bu kategoridedir.

4.3. M Tipi veya Metalik Asteroidler

Çoğunlukla nikel ve demirden yapılmıştır. Parlak görünen içleri, oluştukları yere göre Güneş’in ısısıyla çeşitli erime belirtileri taşırlar.

5. Asteroidlerin Önemi Nedir?

Asteroidler, Güneş sistemimizdeki diğer cisimlerle aynı zamanda oluştuklarından, bu uzay kayaları bilim insanlarına gezegenlerin ve Güneşin tarihi hakkında pek çok bilgi verebilir.

Bilim insanları göktaşlarını (meteor) inceleyerek asteroidler hakkında bilgi edinebilirler. Meteorlar atmosferimizden geçen ve Dünya yüzeyine inen küçük asteroid parçalarıdır.

Yazı Önerisi:
Atmosferin Katmanları ve Özellikleri Nelerdir?

Beğendiysen Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir