Anasayfa » Kimdir? » Bilime Adanmış Bir Hayat: Marie Curie

Bilime Adanmış Bir Hayat: Marie Curie

Marie Curie yaşadıkları ve içinde bulunduğu şartlar ne olursa olsun yılmadan kendini bilime adayan ve bu uğurda ölen bir bilim insanı. Nobel ödülünü kazanan ilk kadın olan Curie, aynı zamanda bu ödülü iki farklı bilim dalında kazanmış tarihteki ilk bilim insanıdır. Bu yazıda Marie Curie kimdir, hayatı ve yaptığı çalışmalar hakkında derlediğimiz bilgileri bulacaksınız.

Marie Curie Hayatı

Marie Curie, doğduğu isimle Maria Sklodowska, 7 Kasım 1867’de Polonya’nın Varşova kentinde doğdu. Hem annesi hem de babası öğretmen idi. Yerel okullarda aldığı eğitimin yanında Fizik öğretmeni babasından bazı bilimsel eğitimler aldı.

1891 yılında Paris’e giderek Sorbonne Üniversitesi’nde Fizik ve Matematik bilimleri üzerine çalışmalar yaptı. 1894 yılında Fizik Fakültesi Profesörü Pierre Curie ile tanıştı ve ertesi yıl evlendiler. Bunun üzerine Fransa’da ismi Madam Curie olarak anılmaya başladı.

Kocasıyla birlikte ilk araştırmaları genellikle zor koşullar altında gerçekleşti. Laboratuvar düzenlemeleri zayıftı ve her ikisi de geçimini sağlamak için çok fazla ders vermek zorunda kaldılar.

Marie Curie’nin Yaptığı Çalışmalar

1896’da Henri Becquerel tarafından radyoaktivitenin keşfi Marie’ye çalışmalarında ilham verdi. Fransız eşi Pierre Curie (1859-1906) ile birlikte radyoaktiflik alanında yaptığı araştırmaların sonucunda 1898 yılında Uranitit cevheri içerisinde polonyum ve radyumu keşfetti.

Polonyum maddesinin adını da doğduğu ülkenin adından esinlenerek verdi. Bu çalışmaları nedeni ile karı koca Curie’ler 1903 Nobel Fizik ödülünü Henri Becquerel ile paylaştılar. Böylece Marie Curie Nobel ödülünü kazanan ilk kadın bilim insanı oldu.

Yazı Önerisi: Nobel Fizik Ödülünü kazanan ilk bilim insanı Wilhelm Röntgen kimdir?

Marie 1903 yılında Fizik doktorasını aldı. 1906 yılında Pierre Curie’nin ölümünün ardından Fen Bilimleri Fakültesi Genel Fizik Profesörü oldu. İlk kez bir kadın bu göreve gelmişti. Kocasının ölümünden sonra radyumun kimyasal özelliklerini ve tıptaki kullanım alanlarını araştırdı.

Marie, radyumun ayrılması ve saflaştırılması konusundaki çalışmalarıyla 1911 Nobel Kimya ödülünü kazandı. Böylelikle tarihte iki farklı bilim dalında Nobel Ödülü alan ilk isim Marie Curie oldu. Ayrıca, 1914’te kurulan Paris Üniversitesi Radyum Enstitüsü’nde Curie Laboratuvarı Direktörü olarak atandı.

Marie Curie hayatı boyunca acıyı hafifletmek için radyum kullanımını aktif olarak teşvik etti. Bu amaçla 1. Dünya Savaşı sırasında kızı Irene’in de yardımıyla, kişisel olarak kendini bu iyileştirici çalışmaya adadı. Bilime olan coşkusunu yaşamı boyunca sürdürdü ve memleketinde bir radyoaktivite laboratuvarı kurmak için çok şey yaptı.

1929 yılında ABD Başkanı Hoover Marie’ye 50.000 Dolarlık bir hediye verdi. Bu hediye Amerikalı bilim arkadaşları tarafından Varşova’daki laboratuvarında kullanmak üzere radyum satın alması için verilmişti.

Hayatta korkulacak hiçbir şey yoktur. Sadece anlaşılacak şeyler vardır. Şimdi, anlamak zamanıdır. Böylelikle daha az sayıda şeyden korkabiliriz.

Marie Curie

Son Yılları ve Ölümü

Sessiz, ağırbaşlı ve alçakgönüllü bir insan olan Marie, dünyanın her yerindeki bilim insanları tarafından büyük saygı ve hayranlıkla karşılanmıştır. 1911’den ölümüne kadar Conseil du Physique Solvay‘ın bir üyesiydi.

Ayrıca 1922’den itibaren ise Milletler Cemiyeti Fikri İşbirliği Komitesi üyesi idi. Çalışmaları bilimsel dergilerde sayısız makalede yayınlanmıştır. Curie, Recherches sur les Substances Radioactives (1904), L’Isotopie et les Éléments Isotopes ve Traité’ de Radioactivité’nin (1910) yazarıdır.

Araştırmacı Marie Curie 4 Temmuz 1934’te Fransa’nın Savoy kentinde öldü. Ölüm sebebi Lösemi idi. Bu hastalıkta kuşkusuz, radyoaktif maddelerle sürekli olarak uğraşması büyük rol oynamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir