Anasayfa » Teknoloji » Elektrik Hattı Üzerinden WiFi Kapsama Alanı Genişletme

Elektrik Hattı Üzerinden WiFi Kapsama Alanı Genişletme

Siz de evinizde WiFi (Kablosuz) Internet erişimi kullanırken modeme uzak odalarda bağlantı sorunu mu yaşıyorsunuz? Odamda Internet çekmiyor, video izleyemiyorum, Instagram‘da arkadaşlarımın fotoğraflarını göremiyorum diyenlerimiz mutlaka vardır. Ev içinde WiFi Internet kapsama alanı genişletme konusunda çok faydalı olacağını düşündüğüm bir içerik paylaşıyorum: “Elektrik hattı üzerinden WiFi kapsama alanı genişletme”.

WiFi Kapsama Alanı Sorunu

WiFi sinyalleri elektromanyetik radyo dalgaları olup, özellikleri itibari ile çevresel faktörlerden etkilenirler. Yani evinizin içindeki duvarlar, kapılar, eşyalar, çiçekler ve insanlar modemden yayılan sinyallerin zayıflamasına sebep olurlar. İlaveten duplex ya da triplex evlerde modemden yayılan sinyaller tüm evi kapsamak için yeterli olmayabilir.

Bu sebeplerden ötürü, modeme olan mesafe arttıkça WiFi sinyali zayıflar. Bununla birlikte bağlantılarda sürekli kopma ve Internet hızında ciddi yavaşlıklar görünür. Bazı noktalarda ise WiFi sinyali hiç görünmez ve kablosuz bağlantı yapılmasına imkan olmaz. Özetle modem ev içinde yeterli kapsama sağlayamaz.

Peki WiFi kapsama alanını elektrik hattı üzerinden genişletirken, ev içinde de kablo çekmenize gerek yok desem, ne dersiniz? Evet buna imkan veren teknoloji Home Plug (Power Line) ve günümüzde IEEE Std 1901-2010 koduyla standartlaşmış durumda.

Home Plug ile WiFi Kapsama Alanı Genişletme

Home Plug (Power Line) denilen cihazlarla elektrik hattı üzerinden veri iletimi yapılabilmekte. Ayrıca bu cihazlar üzerinden WiFi (Kablosuz) yayını da yaparak ev içindeki WiFi kapsama alanınızı genişletebilirsiniz.

Özetle, WiFi özellikli Power Line cihazınızı modeminize elektrik hattı üzerinden bağlamış oluyorsunuz. Yani veri iletimi elektrik hattı üzerinden sağlanıyor. Dolayısıyla WiFi kapsama sorununu kablo çekmeden, kablo geçişleri için duvar delme, kırma gibi zahmetli işlere girmeden çözmüş oluyoruz.

Yapıda iki adet Power Line cihazı kullanıldığından sağlıklı veri iletimi için bu cihazların bağlı oldukları prizlerin aynı fazdan beslenmeleri gerekiyor. Genellikle evlerde tek faz olduğundan bu çözümü rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Bu çözümde benim tercihim TP-Link’in TL-WPA4220-KIT ürünü. TP-Link’in web sitesinde farklı ürünler de görebilirsiniz. Yine piyasada farklı üreticilere ait ürünler de bulabilirsiniz. Fakat bahsettiğim ürün ev içi kullanımlarda fiyat/performans açısından bence ideal. Ürünün kutusunu açtığınızda 2 adet cihaz göreceksiniz: TL-PA4010 ve TL-WPA4220. Bu iki cihazdan TL-WPA4220 (görselde daha büyük olan) Access Point özelliği taşıyor.

Kendi evimde de kullandığım TP-Link TL-WPA4220-KIT ürününü tavsiye ederim. Ev içi kapsama alanını genişletmek için ideal.

TP-Link TL-WPA4220-KIT (TL-PA4010 ve TL-WPA4220)
TP-Link TL-WPA4220-KIT (TL-PA4010 ve TL-WPA4220)

Yapının Kurulması

Şimdi gelelim yapıyı kurmaya; öncelikle TL-PA4010 cihazınızı prize (modemle aynı prize bağlı olması kolaylık sağlar) takın. Bir adet kısa Ethernet (CAT) kablosu ile modemin LAN portlarından bir tanesine bu cihazı bağlayın. Ardından Access Point olan TL-WPA4220’yi de geçici olarak yakındaki bir prize takın.

WiFi kapsama alanını genişletmek için elektrik hattı üzerinden yapılan bağlantı şeması
WiFi kapsama alanı genişletmek için elektrik hattı üzerinden yapılan bağlantı şeması

Elektrik üzerinden bu iki cihazın haberleşmesi için eşleştirme yapılması gerekiyor. Bunun için öncelikle TL-PA4010 üzerindeki eşleştirme butonuna basın. Güç (Power) LED’inin yanıp sönmeye başladığını göreceksiniz. 2 dk içinde de TL-WPA4220 üzerindeki eşleştirme butonuna basın. Bu cihazın da Güç LED’inin yanıp sönmeye başladığını göreceksiniz. Güç LED’leri sabit olarak yanmaya başladığında iki cihaz eşleşmiş demektir.

TL-PA4010 ve TL-WPA4220 Eşleştirmesi
TL-PA4010 ve TL-WPA4220 Eşleştirmesi

Artık TL-WPA4220’yi (Access Point) WiFi kapsaması az olan bölgedeki bir prize bağlayıp Kablosuz Bağlantınızı yapabilirsiniz. Bu sayede siz de evinizin her köşesini tam kapsama altına almış olacaksınız.

Özetle ne yapmış olduk? Aslında kablosuz sinyalin zayıf olduğu, Wi-Fi çekmeyen bölgeye bir tane Access Point kurduk. Bu sayede WiFi kapsama alanını arttırdık. Bu Access Point’i de sağlıklı veri iletimi olması için modeme kablo ile bağladık. Ama buna özel bir kablo çekmedik. Var olan ve sıva altı görünmeyen elektrik kablolarını kullandık.

Hepsi bu kadar! Kurulum bitmiş oldu.

Ek Özellikler ve Yapılandırmalar

Dilerseniz TL-WPA4220’ye aynı modem arayüzünde olduğu gibi web browser üzerinden bağlantı yaparak Kablosuz Ağ Adı (SSID) ve şifre değişikliği yapabilirsiniz. Bunun için modem arayüzünden LAN istemcileri menüsünde TL-WPA4220’nin aldığı IP adresi üzerinden “admin” hesabı ile giriş yapabilirsiniz.

Ayrıca cihaz üzerinde Ethernet kablo bağlantısı için 2 tane de giriş olduğunu da belirtelim. İsterseniz kablo ile farklı cihazlarınızı (IPTV, oyun konsolu, vb.) bağlayabilirsiniz.

Cihazla ilgili ekstra özelliklere ve teknik detaylara buradan ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte ürün kutusunun içinden çıkan kullanım kitapçığından da faydalanabilirsiniz.

Home Plug kullanımının en önemli avantajı ev içinde kablolamaya gerek olmamasıdır. Dolayısıyla kablo çekimi için yapılması gereken işlere (duvar kırma, delme, vs) gerek kalmaz ve görüntü kirliliği oluşmaz. Ayrıca HomePlug yüksek hızda veri iletimi yapılabilmesini de sağlar.

Sonuç ve Değerlendirme

Kendi evimde ve yakın çevremde gördüğüm, ev içi modem kapsama sorunu için uyguladığım WiFi Internet kapsama alanı genişletme çözümünü anlattığım yazımın faydalı olmasını umarım. Buradaki esas konu evlerin fiziki özellikleri sebebi ile modemlerin tüm ev için WiFi kapsamasında yeterli olmayışı.

Elektrik hattını kullanarak önerdiğim çözüm ile ev içinde kablo çekilmesine gerek kalmıyor. Kapsamayı arttıran Wireless özellikli homeplug cihazının daha yeni nesil WiFi standartlarında (WiFi5 ve WiFi6) olanları da var. Fakat ben ev içinde fiyat performans açısından önerdiğim cihazın yeterli olduğunu düşünüyorum. Tabi karar size kalmış.

Son olarak bir ilave yapayım, sadece extender (menzil arttırıcı) olarak satılan cihazlar da var. Bu ürünlerde kutu içinde sadece wireless özellikli olan cihaz çıkıyor. Modem ile bağlantısı WiFi üzerinden oluyor. Fiyat olarak daha düşük, fakat performans açısından tatmin edici olmayacaktır. Çünkü hem iki cihaz arasındaki bağlantı WiFi üzerinden sağlanıyor, hem de siz bu cihazlara aynı sinyal üzerinden Internet erişimi için bağlantı yapıyorsunuz. (Wireless dünyasında mesh dediğimiz yapı)

Yazı Önerisi:
9 Adımda Internet Hızını Arttırma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir