Anasayfa » Teknoloji » Eski Filmler Neden Daha Hızlı Görünüyor?

Eski Filmler Neden Daha Hızlı Görünüyor?

Eski filmler neden daha hızlı, hiç merak ettiniz mi? Yakın tarihimize ait kısa filmlerden de mutlaka hatırlayanlarımız vardır: Videolarda insanların hareketleri arasında kesintiler görünür ve hızlı hızlı geçişler vardır.

Belki daha basit, belki de daha iyi zamanlardı. Şüphesiz, tarihin siyah beyaz zamanlarında, teknoloji emekleme dönemindeydi. Dolayısıyla o günün video kameraları günümüzde sahip olduklarımız kadar verimli değildi.

İşte merak edenler için sorunun cevabı.

Eski filmler neden daha hızlı?
Eski filmler neden daha hızlı?

Sebep: FPS

Evet sorunun kaynağı FPS. Bir videonun hızı saniyedeki kare sayısı ile ölçülmektedir. Buna FPS (frame per second) denir.

Sinemanın erken evresi olan 1910’larda ve 1920’lerin başında standart bir film hızı yoktu. Her kameranın, kimin yaptığına bağlı olarak farklı bir “kare hızı” vardı. Zira kameranın elle çevrilmiş olması (kameramanın kolu döndürüyor olması) 12 ile 16 fps arasında çekilen kayıt görüntülerinde bazı tutarsızlıklara yol açmaktaydı. Çünkü bu filmlerin aynı kare hızına sahip uyumlu bir projektörde oynatılmaları gerekiyordu.

Daha sonra sinema filmleri 18 fps’de standartlaştırılmıştır. Yani geçen her saniye için 18 hareketsiz kare kaydedilmekteydi. Aynı zamanda saniyede 18 kare, izleyici için görme kalıcılığını koruyan en az kare sayısıdır. 18’in altında sunum yaparsanız, tek tek çerçeveleri görmeye başlarsınız.

Ses Kaydının Devreye Girmesi

1920’lere kadar sessiz filmler kayda alınmaktaydı. Fakat 1920’lerin sonlarında film kayıtlarında “ses” devreye girdi. İyi kalitede ve film ile senkron bir ses alabilmek için saniyede 24 kareye ihtiyaç vardı. Hatta bu durum öncekilere göre daha pürüzsüz ve net bir görüntü de sağladı.

24 fps aslında iyi bir ses kalitesi üretmek için gereken minimum değer olduğu için seçilmiştir. 24 fps ile birlikte artık sesli film oynatamayan projektör de yapılmadı.

Eski Filmler Neden Daha Hızlı?

Daha düşük hızlarda alınan eski kayıtlar günümüzde daha hızlı görünmektedir. Örneğin 16 fps bir kayıt 16 fps’de değil, 24 fps’de gösterilmesi durumunda tam bir saniyeyi alan 16 kare 0,67 saniyeye sıkıştırılmaktadır. Bu da sonuç olarak hızlandırılmış bir film yanılsamasını vermektedir. Bunu şu şekilde de düşünebiliriz: 1 saniyede 1,5 saniyelik görüntünün gösterilmesi.

Peki, bu filmleri düzeltmenin bir yolu var mı? Evet var. Editörler “streç baskı” adı verilen bir teknik kullanarak her kareyi iki kez basarlar. Böylece fps’yi iki katına çıkarır ve eski filmlerin normal hızlı versiyonlarını üretirler. Tabii ki, sonuç mükemmel olmayabilir ama kesinlikle izlenebilirdir.

Yazı Önerisi:
Çizgi Filmlerin Efendisi Walt Disney Kimdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir