F1, F2, …, F12 Fonksiyon Tuşları Ne İşe Yarıyor?
Bilgisayar klavyelerinde F1 ile başlayıp F12’ye kadar giden tuşları görmüşsünüzdür. Çoğu klavyenin en üst kısmında sıralı bir şekilde bulunan fonksiyon tuşları bunlar. Bu tuşların birkaçının ne işe yaradığını bilenler olacaktır. Tüm bu tuşların ne işe yaradığını öğrenmek isteyenler için bu yazıyı derledik. Kısaca F ile başlayan fonksiyon tuşları (F1, F2, …) ne işe yarar, kullanım amacı nedir, gelin birlikte görelim.
Fonksiyon Tuşlarının Kısa Geçmişi
Günümüzde fonksiyon tuşları denilince akla hemen bilgisayar klavyeleri geliyor. Ancak bilgisayarlardan önce insanlar yazılı belgeleri daktilolarla hazırlıyorlardı.
Daktilolar bilgisayar klavyelerine benzemektedir. Üzerinde harfleri, sayıları, noktalama işaretleri ile bazı sembolleri gösteren çok sayıda tuş bulunmaktadır.
Birçok gelişmiş daktilo için önemli bir özellik üzerinde bazı fonksiyon tuşlarının bulunmasıydı. Bu tuşlar F1, F2, F3, vb. olarak adlandırıldı. Ve bu tuşlar basıldığında belirli bir işlevi gerçekleştirmek için ayrı ayrı programlanabilirdi.
Bu tuşlar günümüz klavyelerinde olduğu gibi en üst kısımda değildi. Üreticiler bu tuşları bağımsız bir blok olarak klavye üzerinde konumlandırmışlardı.
Zaman içinde farklı klavye modelleri kullanılmıştır. Ancak günümüzde en çok kullanılanı ilk kişisel bilgisayarların ortaya çıktığı 1970’li yıllarda aynı ismi taşıyan şirket tarafından popüler hale getirilen IBM klavye modelidir.
İlk IBM klavyelerde genellikle sağ tarafta her biri 4 tuşlu 3 blok halinde düzenlenmiş 12 adet fonksiyon tuşu vardı. Veya dizilim sol tarafta olacak şekilde her biri 5 veya 6 tuşlu 2 grup halinde yerleştirilmiş 10 veya 12 adet tuşu bulunmaktaydı.
IBM daha sonra klavyelerin sağ tarafına sayısal tuşlara yer vermiş ve fonksiyon tuşlarını klavyenin üst kısmına taşımıştır. Bunları da yine dörderli 3 grup halinde dizmiştir. Şu anda kullanılan bir çok klavye hala düzendedir.
Fonksiyon tuşları çeşitli işlevleri yerine getirmek için bilgisayar programları tarafından kullanılmıştır. Zamanla bu işlevlerin çoğu varsayılan hale geldi. Şimdi bu tuşların fonksiyonları ile birlikte farklı tuşlarla olan kombinasyonlarında hangi işlevi yerine getirdiklerini görelim.

Hem ofis hem de ev kullanımı için Logitech MK220 kablosuz klavye ve mouse setini tavsiye ederim. Tam bir fiyat performans ürünü. Buradan inceleyebilirsiniz.
Windows Bilgisayarlarda Fonksiyon Tuşları Ne İşe Yarar?
F1, F2, … , F12 tuşları farklı işletim sistemlerinde ve farklı uygulamalarda farklı görevleri yerine getirir. Ayrıca Ctrl, Alt ve Shift tuşları ile birlikte kullanılabilmekte ve bu durumlarda görevleri değişebilmektedir.
Ancak daha önceden bahsettiğimiz gibi fonksiyon tuşlarına bağlı bir çok işlev standart haline gelmiştir. Dolayısıyla bir çok farklı uygulama ve programda aynı görevler için yaygın olarak kullanılmaktadır. Windows işletim sistemlerinde F tuşlarının en yaygın kullanımları ise aşağıdaki gibidir:
F1: Yardım’ı açmak için programlar tarafından kullanılmaktadır.
F2: Windows tarafından dosya ve klasörleri yeniden adlandırmak için kullanılmaktadır. Ayrıca birçok üretici tarafından, bilgisayarınızı açtıktan hemen sonra basıldığında BIOS ayarlarına erişmek için kullanılmaktadır.
F3: Çeşitli uygulamalarda dosya ve içerik aramak için kullanılmaktadır.
F4: Alt + F4 ile birlikte aktif programı kapatır. Masaüstünde iseniz bilgisayarı kapatmak için kullanabilirsiniz. Ctrl + F4 ile birlikte aktif programın penceresini kapatır. Örneğin bir web tarayıcısında mevcut sekmeyi kapatır.
F5: Geçerli pencerenin içeriğini yenilemek için kullanılmaktadır. Daha çok bir web tarayıcısının içeriğini yenilemek için kullanılmaktadır. Web tarayıcısında Ctrl + F5 olarak kullanılırsa önbelleğe alınmış içeriği yok sayar, web sayfasının tüm içeriğini baştan indirerek yeniden yükler.
F6: Windows’ta standart bir kullanımı yoktur ve eylemi programdan programa farklılık gösterir.
F7: Windows’ta standart bir kullanımı yoktur. İşlevi programdan programa farklılık gösterir.
F8: Windows 7 veya önceki bir sürümlerinde önyükleme işlemi sırasında F8 tuşuna basmak, Güvenli Mod’a girmek gibi çeşitli sorun giderme seçeneklerine erişmek için bir yöntem olan Windows başlangıç menüsünü görüntüler.
F9: Windows’ta standart bir kullanımı yoktur.
F10: Kullandığınız programın menüsünü etkinleştirmek için kullanılmaktadır. F10 tuşuna bastıktan sonra yön tuşlarını kullanarak programın menü seçenekleri arasında gezinebilirsiniz. Shift tuşuyla birlikte kullanıldığında sağ tıklama menüsünü görüntüler. Bilgisayarınızın BIOS’unun içindeyken, genellikle BIOS ayarlarında yaptığınız değişiklikleri kaydetmek için F10 kullanılmaktadır.
F11: Bir web tarayıcısının içinde basıldığında, mevcut web sayfasını tam ekran modunda görüntüler. Tekrar basıldığında, ekranı orijinal, normal durumuna döndürür.
F12: Birçok web tarayıcısı tarafından geliştirici araçlarını açmak için kullanılmaktadır.
Bazı Fonksiyon Tuşları Diğerlerinden Daha Özel
Klavyenizin üreticisine bağlı olarak, bazı işlev tuşları daha da özel olabilir ve daha da ilginç şeyler yapabilir. Örneğin, pek çok dizüstü bilgisayar klavyesi ve aynı zamanda bazı tam boyutlu klavyeler, Fn tuşu adı verilen özel bir işlev tuşu içerir. Fn tuşu, diğer tuşlarla, genellikle diğer fonksiyon tuşlarıyla (F1, F2, F3, F12 arası) birlikte kullanılır ve davranışlarını değiştirir.

Örneğin, kullanmakta olduğum Logitech klavye için; Fn ile F1 tuşu varsayılan web tarayıcısında ana sayfayı açar. Fn ile F2 tuşu posta programını, Fn ile F3 tuşu Windows aramayı açar. Bu şekilde her bir fonksiyon tuşu Fn tuşu ile birlikte basıldığında farklı işlevler yüklenmiştir.
Farklı klavyeler için bu işlevler değişkenlik gösterebilmektedir. İşlev tuşlarının üreticiler tarafından özel özellikler eklemek için yaygın olarak kullanıldığı durumlara bir başka iyi örnek de dizüstü bilgisayar klavyeleridir.
Çoğu dizüstü bilgisayarda, ekran parlaklığını artırma veya azaltma, ses seviyesini ayarlama, dokunmatik yüzeyi etkinleştirme veya devre dışı bırakma gibi işlemleri yapmak için varsayılan olarak atanan işlev tuşları bulunmaktadır.
Sonuç
Hemen her klavyede olan F tuşlarını belki daha az kullanıyor olabilirsiniz. Ama bu tuşların nasıl çalıştığını ve diğer tuşlarla olan kombinasyonlarında (Alt, Shift, Ctrl, Fn) öğrenirseniz faydalı olacağını mutlaka görürsünüz.
Fonksiyon tuşları kullanmak bilgisayarınızı kullanırken sizi daha da üretken yapacaktır. Pratik ve hızlı kısa yollar daima zaman tasarrufu sağlar 😊
Yazı Önerisi:
Ada Lovelace: Tarihteki İlk Bilgisayar Programcısı
Web Siteniz için En Güzel Yazı Fontları
Kaynak:
https://www.digitalcitizen.life/simple-questions-what-are-f1-f2-f3-f12-keyboard-keys/