Anasayfa » Spor » FIFA: Dünya Futbolunun Yönetim Organı

FIFA: Dünya Futbolunun Yönetim Organı

1904 yılında ulusal futbol federasyonları arasındaki birliği sağlamak amacıyla kurulan FIFA, 209 üyesiyle Dünyanın en büyük ikinci uluslararası birliğidir. Bu özelliği ile Dünyanın en büyük uluslararası organizasyonu olan Birleşmiş Milletler’e rakip olmakla övünç duyar. FIFA tartışmasız Dünyanın en prestijli spor organizasyonudur. Bu yazımızda Dünya’da futbolun yönetim organizasyonu FIFA’nın açılımı, merkezi, tarihi, kuruluş amacı, düzenlediği organizasyonlar hakkında derlediğimiz bilgileri paylaşacağız.

FIFA'nın açılımı Federation Internationale de Football Association olup, Türkçe karşılığı Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'dir.
FIFA’nın açılımı Federation Internationale de Football Association olup, Türkçe karşılığı Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’dir.

FIFA Nedir? FIFA’nın Açılımı ve Görevleri

FIFA futbol sporunun uluslararası yönetim derneğidir. FIFA’nın açılımı Fransızca “Federation Internationale de Football Association” (Türkçe: Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği) olup, dünyanın en büyük spor yönetim organıdır.

Merkezi İsviçre’nin Zürih kentinde bulunmaktadır.

Organizasyon, en dikkat çekeni FIFA Dünya Kupası olmak üzere büyük uluslararası futbol turnuvalarının yönetiminden sorumludur. Dört yılda bir düzenlenen Dünya Kupası, çeşitli ulusları temsil eden erkek takımları arasında bir yarışmadır.

FIFA’nın Tarihi

Dünya çapındaki oyunu denetlemek için tek bir birlik ihtiyacı FIFA’nın kurulmasına yol açmıştır. 21 Mayıs 1904’te Paris’te Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç ve İsviçre tarafından kurulmuştur.

Amaç, Ragbi ve Amerikan futbolunun aksine futbol oyununu teşvik etmek ve dostane ilişkileri geliştirmekti.

Orijinal üyelik bu yedi Avrupa ülkesine aitti. Ancak birkaç yıl içinde üyelik Avrupa kıtasının ötesine yayılmaya başladı. Katılan ilk Avrupa dışı ülke 1909’da Güney Afrika oldu. Onu takip eden yıllarda Arjantin, Şili ve Amerika Birleşik Devletleri organizasyona katıldılar.

Müsabakaların başarısının ve futbolun artan popülaritesinin ardından FIFA, kendi düzenli Dünya Şampiyonasını düzenlemeyi ciddi şekilde düşünmeye başladı. İlk Dünya Kupası 1930’da Uruguay’da yapıldı. Sonraki Dünya Kupası daha sonra 1934’te İtalya’da yapıldı.

Yazı Önerisi: Heyecan ve Tutku Oyunu Futbolun Tarihçesi

Uluslararası Futbolun Yöneticisi

Organizasyonun uluslararası düzeyde faaliyetleriyle birlikte Dünya’nın farklı kıta ve bölgelerinde oyunu yöneten konfederasyonları da bulunmaktadır.

Çoğu ulusal federasyonun hem FIFA’ya hem de bölgesel konfederasyona üyeliği bulunmaktadır. Böylece FIFA’nın düzenlediği müsabakalara katılmaya hak kazanırlar.

Futbolun nihai idari otoritesi olarak FIFA, oyunun tüm yönlerini yönetir. Oyun kurallarını düzenlemek, uluslararası oyuncu transferlerini denetlemek, FIFA Dünya Kupası gibi uluslararası yarışmalar düzenlemek gibi. Ayrıca hakemlik, koçluk ve spor hekimliği için standartlar oluşturmak ve Dünya çapında futbolun gelişimini teşvik etmek için de görev yapar.

FIFA’nın düzenlediği resmi dünya şampiyonaları arasında;

  • Dünya Kupası
  • Kadınlar Dünya Kupası
  • 20 Yaş Altı Dünya Kupası
  • 20 Yaş Altı Kadınlar Dünya Kupası
  • 17 Yaş Altı Dünya Kupası
  • 17 Yaş Altı Kadınlar Dünya Kupası,
  • Plaj Futbolu Dünya Kupası
  • Futsal Dünya Kupası

bulunmaktadır.

Ek olarak, FIFA, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin himayesinde dört yılda bir düzenlenen erkekler ve kadınlar Olimpik Futbol Turnuvasını denetler.

Ayrıca, her bir konfederasyon şampiyonu arasında bir yarışma olan FIFA Konfederasyon Kupası‘nı ve 2000 yılının başında ilk kez Brezilya’da düzenlenen FIFA Dünya Kulüpler Kupası’nı da düzenlemiştir.

FIFA Markası ve Futbolun Popülaritesi

FIFA’nın yönetimi altında futbol dünyanın en popüler sporu haline geldi.

Federasyonun 2006 tarihli “Büyük Sayısı”na göre, oyun 10 milyonu kadın olmak üzere 150 milyondan fazla kayıtlı sporcu tarafından oynanmakta. Buna bağlı olarak da Dünya çapında stadyumlarda ve televizyonda milyarlarca hayran tarafından izlenmektedir.

Brezilya’daki 2014 Dünya Kupası 200’den fazla ülkede yayınlandı. Stadyumların içinde, 64 maça toplam 3.429.873 seyirci katıldı. Bu sayı maç başına ortalama 53.592 kişi ile ABD 1994’ten (68.991) sonraki en yüksek ikinci katılımdı.

Bu derneğin ticari kazançları da dahil olmak üzere fikri mülkiyet değeri çok değerli hale geldi. Kişisel bilgisayar ve diğer oyun konsolları için futbol simülasyon oyunları her yıl piyasaya sürülmektedir. Oyunların ayrıca turnuvalara karşılık gelecek şekilde Dünya Kupası markasını taşıyan ek sürümleri de bulunmaktadır.

Kaynak:
https://www.wise-geek.com/what-is-fifa.htm
https://www.ussoccer.com/history/organizational-structure/fifa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir