Kiosk Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?
Kuruluşlar, ürünleri ve hizmetleri için farklı türde pazarlama stratejileri kullanırlar. Kalabalık yerlere afiş ve reklam panoları asarlar ve insanların dikkatini çekmek için sosyal medya platformlarını kullanırlar. Amaç, bir ürün/hizmetin varlığını daha çok insana ulaştırmak ve pazar payını arttırmaktır. Kiosk, işletmelerin kullandığı bir tür doğrudan pazarlama tekniğidir. Bu makalede kiosk nedir, ne işe yarar, kiosk türleri nelerdir ve kioskun sağladığı avantajlar nedir açıklamaya çalışacağım.
1. Kiosk Nedir? Ne İşe Yarar?
Kiosk terminali, müşterilere hizmet sağlamak veya mal satmak için kullanılan bağımsız, self servis bir cihazdır. Kiosklar genellikle perakende mağazaları, alışveriş merkezleri, bankalar, havaalanları ve daha birçok halka açık yer gibi ortak alanlarda bulunur. Müşterilere kolaylık sağlar ve perakendeciler için işçilik maliyetlerini düşürürler. Kolaylık ve maliyet, Kiosk terminal kullanmanın birincil ve en önemli faydalarıdır.

2. Kiosk Terminali Nasıl Olmalıdır?
Başarılı bir kiosk terminali, kullanımı kolay, esnek ve minimum bekleme süresi ile düşük maliyetle ürün veya hizmet sağlayan bir ara yüze sahip olmalıdır. Ayrıca müşteriye yüksek düzeyde kullanım memnuniyeti sağlamalıdır. Zira olumlu bir kullanıcı deneyimi gelecekte kullanıcının tekrar kiosku kullanması için teşvik edici olacaktır.
Bir kiosk terminalinin en önemli özelliklerinden biri kullanıcı ara yüzüdür. Zira müşteri yalnızca ekipmanla etkileşime girer ve arada bir satış görevlisi bulunmamaktadır. Bu sebeple, bu ara yüz görsel olarak çekici, kullanımı basit ve etkileşimli olmalıdır. Birçok yeni kiosk, kullanıcıları menüler arasında yönlendiren ve seçim yapmalarına yardımcı olan etkileşimli dokunmatik ekranlara sahiptir.
3. Kiosk Türleri
Kiosklar günümüzde çok sayıda farklı ürün ve hizmet için kullanılmaktadır ve popülaritesi giderek artmaktadır. Bir kiosk terminalinin içindeki ekipman, sağlanan ürün veya hizmete göre değişecektir. Yaygın olarak kullanılan kiosk terminal türleri şu şekildedir:
3.1. Bilgi Kioskları
Bilgi kioskları adından da anlaşılacağı gibi hedef kitleye ürün/hizmet hakkında açık, özlü ve doğru bilgiler sunar. Zira müşterilerin daha iyi bir deneyim yaşaması için kaliteli bilgi sağlamak önemlidir. Kullanıcı ara yüzü ve düzeni çekici ve sezgisel olmalıdır.
Bilgi kiosklarının yer aldığı yerlerden bazıları devlet kurumları, sağlık kuruluşları, müzeler, alışveriş merkezleri ve sergilerdir.
3.2. Self Servis Kiosklar
Self servis kiosklar, kullanıcıların herhangi birinin yardımı olmadan belirli görevleri gerçekleştirmelerine izin veren makinelerdir.
En eski ve en yaygın self-servis kiosk türlerinden biri otomatik vezne makinesidir (ATM). ATM, bankacılık müşterilerine bankaya girmeden bankacılık işlemlerini tamamlama fırsatı sunar. Örneğin, müşteriler ATM’yi kullanarak para yatırma, para çekme ve para transferi yapabilir.
Ayrıca sıra numarası alınan sıramatikler, otomatik check-in noktaları, bilet makineleri, otomatlar, satış noktası terminalleri de self servis kiosklar için diğer örnekler.

3.3. Reklam Kioskları veya Dijital Signage
Reklam kioskları veya Digital Signage, işletmecinin ürün/hizmetini tanıtan bir reklam ekranıdır. Dijital ekranın amacı izleyicinin dikkatini çekmektir. İzleyiciyle etkileşim kurmak için basit ve etkileşimli reklamlar görüntüler.
İşletmeler reklam kiosklarını izleyicilere mesaj iletmek amacıyla kullanırlar. Görsel ve rakamsal verileri istatistiksel olarak sunarlar.
Ayrıca bu kiosklar etkileşimli olabilirler. Yani kullanıcıların onlarla etkileşime girmesine izin veren dokunmatik/etkileşimli ayaklı yapıda olabilirler. Örneğin, üzerlerinde kullanıcıya belirli bir reklamla ilgili bilgileri ekrandan mobil cihazlarına gönderme imkanı veren NFC modülü olabilir.
Yine bu kiosklar Wi-Fi Hotspot özelliği ile çevresindeki insanlara Wi-Fi Internet hizmeti sağlayabilmektedir. Böylece kullanıcıları etrafta dolaşmaya ve ekranda gösterilen içeriği izlemeye çeker.
3.4. Yön Bulma Kiosku
Yön bulma kioskları insanların bir konum içinde tam olarak nerede olduklarını söyler. Yine yakınlarda ne olduğunu ve oraya nasıl gidileceğini belirlemelerine yardımcı olurlar. Yani A noktasından B noktasına nasıl gidilebileceğini tüm olası rotaları ile birlikte gösteren bir pusula gibidir.
IoT (nesnelerin interneti), kablosuz ağlar, GPS ve uydu gibi çeşitli teknolojileri kullanır. Kullanıcılarına hem büyük bina içlerinde hem de dış mekanlarda kişiselleştirilmiş navigasyon hizmetleri sağlar
3.5. Internet Kioskları
İnternet kioskları, herhangi bir ortamda İnternet bağlantısı sağlar. Bu kiosk makineleri, havaalanları, tren istasyonları, kütüphaneler ve müzeler gibi halka açık yerlerde bulunurlar. Bu sistemler genellikle az bakım gerektirir ve uzaktan yönetilebilir.
4. Kioskların Avantajları
Biri işletme için müşteri kazanımı sağlamak ve pazar payını artırmak çok önemlidir. Peki bu noktada kiosk kullanmanın sağladığı avantaj nedir? Bunları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
4.1. Müşteri Satın Alma Deneyimini İyileştirir
Kiosklar, müşterilerin şirketin ürün/hizmeti hakkında net bilgi edinmelerine yardımcı olur. Ayrıca kiosklar genellikle stratejik konumlara yerleştirildiğinden, daha fazla potansiyel müşteriye ulaşabilirsiniz. Müşterilere zaman kazandırır ve gerekli bilgileri zamanında sağlar. Müşteriler daha iyi bir deneyime sahip olduklarında, ürüne olan sadakat artar.

4.2. Müşteri Kitlesini Arttırır
Kiosk, işletmelerin, perakendecilerin ve satıcıların çok fazla sermaye yatırımı yapmadan çok çeşitli müşterilere ulaşmalarına yardımcı olur. Müşteri veri tabanının genişletilmesi satışların artmasına yardımcı olur ve daha fazla satış şirketin gelirini artırır. Diğer bir deyişle kiosk, daha fazla müşteriye ulaşmak ve satışları artırmak için uygun maliyetli bir pazarlama aracıdır.
4.3. İşletmenin Maliyetini Düşürür
Kiosk, işletmenizin reklamını yapmak ve pazarlamak için ekonomik bir yöntemdir. İşletmenizin pazarlama maliyetini düşürür. Bu sayede çok fazla kaynak harcamadan pazarlama mesajınızı iletirsiniz. Pazarlamadan tasarruf ettiğiniz maliyeti müşteri hizmetleri ve perakende bölümünde harcayabilirsiniz. Daha iyi bir müşteri hizmeti de yönetim maliyetini düşürür.
4.4. Verimliliği Arttırır
Etkileşimli kiosklar, müşterilerin katılımını artırır ve daha iyi bir müşteri deneyimi sağlar. Kiosklar ile işlemler daha hızlı yapılır ve bu da zaman tasarrufu sağlamış olur. Yani müşterilerin bekleme süreleri azalar. Sonuçta müşteri memnuniyeti artmış olacaktır.
4.5. Marka Bilinirliği ve Reklam Kaynağı
Kiosklar markalaşma ve reklam amaçlı büyük bir fırsat sunmaktadır. Kiosklarınızın dışını renkli görseller, logo, sloganlar vb. ile kurumsal imajınıza göre tasarlayabilirsiniz. Elektronik ve dijital kiosklar ile reklam yayınlayabilir ve bu sayede çevredekilerin dikkatini çekebilirsiniz. Böylece ürün veya hizmet tanıtırken aynı zamanda marka bilinirliğinizi de arttırmış olursunuz.