Anasayfa » Genel Kültür » Kira Sertifikası (Sukuk) Nedir?

Kira Sertifikası (Sukuk) Nedir?

İslami kurallara göre, borçlanma aracı nominal değeri üzerinden satılabilir. Daha yüksek bir bedelle satılması halinde ise aradaki fark faiz olarak kabul edilmektedir. Faizin yasak olduğu İslami inanç sisteminde, “faizsiz bono” olarak ifade edilen sukuk, uygun bir menkul kıymet olarak görülmektedir. Bu yazıda kira sertifikası yani sukuk nedir, kira sertifikası fonu, varlık kiralama yetkisi ve kira sertifikaları tebliği üzerine kısa bilgiler vereceğiz.

Kira Sertifikası Nedir?

Kira sertifikası, bir diğer adıyla sukuk, İslami finansman sertifikası olarak bilinmektedir. İlk olarak da Malezya hükümeti tarafından 2002 yılında ihraç edilmiştir.

Kira Sertifikası Fonu

Sukuk ihracı ile toplanan fonlar sayesinde yeni bir proje yapılması mümkündür. Bununla birlikte mevcut bir projenin geliştirilmesi gibi faaliyetler de gerçekleştirilmektedir.

Sukuk yatırımcılarının sağlayacakları getiri, ticari faaliyetten, bir varlığın mülkiyetinden ya da bir iş ortaklığından elde edilecek gelir üzerindeki hak sahipliğinden kaynaklanmaktadır.

İslami finansal varlıklar Asya ve Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra, Japonya, ABD ve Avrupa ülkelerinde de artış göstermektedir.

Yurtdışı sukuk ihraçlarında Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Malezya lider konumdadır. Türkiye de bu piyasada yer almaya başlamıştır. Yurtiçi sukuk ihraçlarında ise Malezya lider durumdadır.

Varlık Kiralama Yetkisi

Kira sertifikası, varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilmektedir. Türkiye’de bankalar, ipotek finansman kuruluşları gibi özel sektör kuruluşlarının varlık kiralama şirketi kurma yetkisi vardır.

Ayrıca Hazine Müsteşarlığı’na da varlık kiralama şirketi kurma yetkisi verilmiştir. Hazine Müsteşarlığı tarafından 2012 yılında Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Anonim Şirketi kurulmuştur.

Bakan tarafından kurulmasına karar verilen ve tamamı Hazine Müsteşarlığına ait olan varlık kiralama şirketlerine bir takım muafiyetler de verilmiştir.

Kira Sertifikaları Tebliği

2012 yılında çıkarılan 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile Türkiye’de çeşitli yenilikler getirilmiştir. Kira sertifikaları da bu yeniliklerden birisidir.

Kira sertifikalarına ve varlık kiralama şirketlerine (VKŞ) ilişkin usul ve esaslar, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından “Kira Sertifikaları Tebliği” (Tebliğ) ile 2013 yılında yeniden düzenlenmiştir.

Böylelikle kira sertifikaları hakkında uluslararası sermaye piyasalarında yaşanan gelişmeler ile piyasalarımızın şeffaf, etkin, güvenilir ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin sağlanması amaçlanmıştır.

Kira Sertifikaları Tebliğine göre kira sertifikaları;

  • Halka arz edilerek veya halka arz edilmeksizin tahsisli veya nitelikli yatırımcıya satış yapılarak,
  • Sahipliğe, yönetim sözleşmesine, alım-satıma, ortaklığa ve eser sözleşmesine dayalı olarak veya bunların birlikte kullanılması suretiyle

ihraç edilebilmektedir.

Tebliğ metnine Resmi Gazete’den aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/06/20130607-14.htm

Detaylı bilgi için SPK’nın web sitesini inceleyebilirsiniz:
https://www.spk.gov.tr/Duyuru/Goster/20130607/0

Yazı Önerisi:
Gayrimenkul Sertifikası Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Beğendiysen Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir