Korsanlar Neden Göz Bandı Takar? Efsane mi Gerçek mi?

Korsan hikayeleri okumuş ya da korsan filmlerini izlediyseniz iki şeyi mutlaka fark etmişsinizdir. Birincisi her zaman hazine arayışları ikincisi de bir gözlerini kapatan göz bandı takmaları. Tabi sürekli tehlikeli denizlerde ve savaşlarda oldukları için gözlerinden yaralandıklarını ve bu sebeple göz bandı taktıklarını düşünmüş olabilirsiniz. Fakat gerçek böyle olmayabilir, çünkü iddialı bir teori var: ışık adaptasyonu. Bu yazıda korsanlar neden göz bandı takar konusuna açıklık getireceğiz.

Korsanlar neden göz bandı takar?
Korsanlar neden göz bandı takar?

Korsanlar Neden Göz Bandı Takar?

Tüm korsanlar için geçerli olmasa da korsan denilince aklımıza gelen figürü şu şekilde tasvir etsek galiba yanlış olmaz: Bir gözünü kpatacak şekilde göz bandı takmış, kanca bir eli ve bir omzunda papağan arkadaşı olan bir savaşçı.

Fakat korsanların bir gözlerinin yaralı ya da eksik olması sebebi ile veya sadece havalı görünmek için göz bandı taktıkları düşüncesi kanıtlanmış değil.

Zira bazı tarihçilerin ve doktorların bu konuda ortaya attıkları yaygın bir teori var. Buna göre konu tamamen görebilmekle ilgiliydi. Özellikle de güvertenin üstünde ve altında.

Işık Adaptasyonu

Bilimsel bir gerçektir ki insan gözü karanlıktan aydınlığa geçerken hızla uyum sağlıyor. Fakat parlak ışıktan karanlığa geçerken gözlerin uyum sağlaması 25 dakika kadar sürebiliyor.

Korsanlar da savaş veya acil durumlarda güvertenin üstü ve altı arasında sürekli gidip gelmeleri gerekiyordu. Yani gün ışığından neredeyse tamamen karanlık bir ortama geçmek zorundaydılar.

Uzmanların bu konudaki teorilerine göre akıllı olan korsanlar karanlığa hızlıca uyum sağlamak için bir gözlerinin üzerine göz bandı takıyorlardı.

Bu amaçla korsan güverte altına indiğinde göz bandını açıyordu. Böylece zaten karanlığa alışmış olan gözü ile karanlıkta kolayca görebiliyordu.

Efsane mi Gerçek mi?

Işık adaptasyonu teorisini destekleyen hiçbir tarihi veya arkeolojik kayıt bulunmuyor.

Bu sebeple korsanların hangi amaçla göz bandı kullandıkları belirsizdir. Ayrıca bu uygulamanın ne kadar yaygın olduğu konusu da bilinmemektedir.

Yine de görme kalitesi açısından teorinin mantıklı olduğunu düşünüyoruz. Fakat bu konu efsaneden öteye geçmeyecek gibi duruyor.

Yazı Önerisi:

Kaynak:
MentalFloss, ClearEyes, 2020mag

Bu makale faydalı oldu mu?
EvetHayır

Yorum yapın