Anasayfa » Genel Kültür » Göz Ameliyatında Lazer Göze Nasıl Zarar Vermez?

Göz Ameliyatında Lazer Göze Nasıl Zarar Vermez?

Göz cerrahları kırk yılı aşkın bir süredir retina cerrahisinde lazerler kullanıyor. Bunları retinadaki kanayan kan damarlarını ve retinayı onarmak için kullanırlar. Retina ışığı alan ve elektriksel sinyale dönüştürerek beyine gönderen gözün siyah tabakasıdır. En sık görülen işlem gazete ve televizyonlarda da reklamını gördüğümüz LASIK işlemidir. Laser-Assisted in Situ Keratomileusis’in kısa adı olan LASIK, lazer yardımlı görme düzeltme ameliyatıdır. Bu yazıda göz ameliyatı yapılırken lazer göze nasıl zarar vermez konusuna değineceğiz.

Miyop, Hipermetrop ve Astigmat

Göz küresi uzun olan bir kişiye miyop deriz. Yani gözlerindeki kornea ve lens ışığı retinanın önündeki bir noktaya odaklar. Bu sebeple miyoplar uzağı bulanık, yakını ise net görürler.

Hipermetroplar için durum tam tersidir. Yani yakını bulanık, uzağı ise net görürler. Daha genç insanlar miyop, yaşlı insanlar ise hipermetrop olma eğilimindedir. Ek olarak, gençken miyop olan yaşlılar, yakın görmelerini kaybettiklerinde uzağı görmelerinde herhangi bir gelişme/iyileşme olması gerekmez.

Astigmatlar ise hem uzağı hem de yakını bulanık görürler. Örneğin, baktıkları noktasal şekilleri kenarları uzamış, dağılmış olarak görürler.

Lazer Göz Ameliyatı

LASIK ameliyatı, miyopluğun tedavisinde çok etkilidir. LASIK, gözün şeffaf dış kaplaması olan korneayı düzleştirir. Kornea, göze giren ışığın kırılmasının veya bükülmesinin yaklaşık üçte ikisini yapar ve lens yaklaşık üçte birini yapar. Korneayı düzleştirmek, gözün ışığı normal bir gözün yaptığı gibi retina üzerinde daha geriye odaklamasına imkan tanır.

Lazer göz ameliyatı, eğriliği düzleştirmek için korneanın bir kısmını çıkarır. LASIK işleminde, cerrah dış kornea dokusundan bir flep katlar ve alttaki kornea dokusunu yeniden şekillendirmek için lazeri kullanır, ardından flep yeniden şekillendirilen alanların üzerine yeni şekline iyileşmesini sağlamak için değiştirir. İyileşme hızlıdır ve sonuçlar mükemmeldir.

Lazer Göz Ameliyatı Riskli Mi?

Peki sorun ne? Üç ana olasılık var. Birincisi eksik düzeltme. Cerrah altta yatan dokuyu yeterince çıkarmaz ve kişi biraz miyop kalır. İkincisi aşırı düzeltme. Cerrah çok fazla doku çıkarır ve kişi biraz hipermetrop kalır. Üçüncüsü kırışma. Cerrah, flepin altında küçük bir kıvrım veya kırışık bırakarak kişinin görüşünde bulanık bir alana neden olur.

IBM, kolay bir ameliyatı mümkün kılan excimer lazeri geliştirdi. Lazerin göze zarar vermemesinin iki nedeni vardır. Birincisi, kullanılan lazer ultraviyole (UV) bölgede çalışır. Excimer lazer ışınının dalga boyları, görebildiğimiz dalgalardan sadece biraz daha kısadır.

İkincisi, ışın bir insan saçının çapının yüzde birinden daha ince bir alana odaklanabilir. Işın, yüzeye bir metrenin milyarda birinden daha az nüfuz eder ve temas halinde UV ışığını emer ve kornea dokusunu ince bir tabaka halinde buharlaştırır.

Sonuç

Her ne kadar kullanılan lazerin özellikleri sebebi ile göze zararı olmasa da cerrah faktörü çok önemli. Bu sebeple bu tarz operasyonlardan yüzlercesini yapmış bir doktor seçmekte fayda var.

Diğer yandan başarı, cerrahın becerisine olduğu kadar aletlerin hassasiyetine de bağlıdır. Daha önce prosedürü geçirmiş hastalarla konuşmanız da şiddetle tavsiye edilir. Kliniğin itibarını kontrol edin. Bilgili, tecrübeli ve işin ehli olmak paha biçilemez.

İlginizi Çekebilir:
Okuduğunuzda Şaşıracağınız 13 İlginç Bilgi

Beğendiysen Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir