Maslahatgüzar Ne Demek? Maslahatgüzar Ne İş Yapar?

Suriye’de devrik lider Esad sonrasında Türkiye’nin Suriye’ye maslahatgüzar atadığı haberleri çıktı. Moritanya büyükelçisi Burhan Köroğlu Şam Büyükelçiliği geçici maslahatgüzarı oldu. Bu haberin ardından maslahatgüzar hakkında araştırmalar başladı. Biz de bu yazımızda maslahatgüzar ne demek, ne iş yapar ve görevi nedir konularında bilgi vereceğiz.

Maslahatgüzar Ne Demek?

Maslahatgüzar, farklı sebeplerden ötürü büyükelçi atanmayan bir ülkeye diplomatik işleri yürütmek amacıyla gönderilen veya misyon şefinin yokluğunda geçici süre ile ona vekalet eden diplomattır.

Güven mektubunu, görev yapacağı ülkenin devlet başkanına değil, genellikle dışişleri bakanına sunar. Çoğunlukla büyükelçi olan misyon şefi bulunmadığı zaman yetkilidir.

Misyon Şefi: Diplomatik temsilciliklerin, büyükelçi, daimi temsilci, temsilci, elçi, ortaelçi, maslahatgüzar unvanlarından birini taşıyan en üst yöneticisidir.

Ama iki ülke arasındaki ilişkilerin zayıf olduğu durumlarda misyon şefi olarak atanabilir. Özellikle iki ülke arasındaki ilişkilerin sert bir şekilde kötüleşmesi sonucu büyükelçilerin çekilmesi ve ilişkilerin maslahatgüzar seviyesine düşürülmesi şeklinde gerçekleşir.

Protokol konularında maslahatgüzarların durumları diğer misyon şeflerine göre farklıdır. Zira devleti temsil etme yetkisiyle imtiyaz ve muafiyetten yararlanma hakları bulunmamaktadır.

Maslahatgüzarlar, Viyana tüzüğü (1815) ve tamamlayıcısı Aachen Protokolüne (1818) göre büyükelçiler, ortaelçiler ve mukim elçilerden sonra gelen sınıftı. 18 Nisan 1961 tarihli Viyana Sözleşmesiyle mukim elçiler sınıfı iptal edilince üçüncü sırada yer aldı.

Yazı Önerisi:
Mandater Yönetim Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Plebisit & Referandum Farkı: Tanımlar ve Ayrıştıkları Noktalar
Jean Monnet Bursu Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Kaynak:
mfa.gov.tr, AnaBritannica, Meydan Larousse

Bu makale faydalı oldu mu?
EvetHayır

Yorum yapın