Anasayfa » Yaşam » Milletvekili Adayı Nasıl Olunur? Gereken Şartlar Nelerdir?

Milletvekili Adayı Nasıl Olunur? Gereken Şartlar Nelerdir?

Ülkemizde Milletvekili seçimleri 5 yılda bir yapılmaktadır. Parlamento’da yer almak isteyenler, herhangi bir siyasi partiden veya bağımsız olarak Milletvekili seçilmeleri gerekiyor. Nasıl milletvekili olurum, bunun için ne yapmalıyım, nereden başlamalıyım diyenler için konuyu başlangıç aşamasından itibaren anlatıyorum. Uzun lafın kısası, partili veya bağımsız milletvekili adayı nasıl olunur? Partili veya bağımsız milletvekili adayı olmak için gereken şartlar nelerdir, milletvekili adayı olmak için hangi evrak ve belgelere ihtiyaç var? Bunlara ilişkin tüm bilgileri bu yazıda bulacaksınız.

Partili veya bağımsız milletvekili adayı nasıl olunur?
Partili veya bağımsız milletvekili adayı nasıl olunur?

Milletvekili Adaylık Süreci

Türkiye’de Milletvekili seçimine ilişkin iş ve işlemler Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 298 sayılı “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakında Kanun” ile 2839 sayılı “Milletvekili Seçimi Kanunu” na göre Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yürütülmektedir.

Seçim tarihinden belirli bir süre önce Yüksek Seçim Kurulu bir seçim takvimi yayınlar. Bu takvimde seçim süresince yapılması gerekli olan iş ve işlemler ile bunlara ilişkin süreler belirtilmektedir.

Bununla birlikte Seçim takvimi, tüm İl ve İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları ile Siyasi Parti Genel Merkezlerine ve Cumhuriyet Başsavcılıklarına da gönderilmektedir.

Siyasi Partiler, Milletvekili adaylarını “Ön Seçim” veya “Merkez Yoklaması” yöntemiyle belirler.

Milletvekili Adayı Nasıl Olunur?

Milletvekili adayı olmak için gerekli şartlar şu şekildedir:

  • Türk Vatandaşı olmak,
  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • En az ilkokul mezunu olmak,
  • Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak. (1 yıldan daha fazla hapis yatmamış olmak, hırsızlık, dolandırıcılık, irtikap, resmi ihaleye fesat karıştırmak ve sahtecilik gibi suçlara karışmamış olmak),
  • YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu) üyeleri, TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri) mensupları ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında memur statüsünde görevli olup, işçi niteliği taşımayan Kamu görevlileri milletvekili adayı olmak istiyorlarsa, Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlediği takvim gereğince görevlerinden istifa etmeleri gerekir.
  • Siyasi partilerden Milletvekili adayı olanların belgeleri, ilgili Siyasi Parti tarafından dosya içerisinde seçim takviminde belirtilen tarihte Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’na verilir.
  • Bağımsız Milletvekili adayları, belgelerini Seçim Takviminde belirtilen tarihten önce aday oldukları ilin İl Seçim Kurulu Başkanlığı’na vermek zorundadırlar.

Diğer yandan milletvekili adayı olmak için gerekli koşulları sağlayanlar başvuru esnasında yanlarında bazı belgeler bulundurmalıdırlar. Başvurunun kabul edilmesi için gerekli olan bu belgeleri gelin birlikte görelim.

Başvuru Esnasında İstenen Belgeler

  1. Dilekçe. Hangi il veya bölgeden* aday olduğu ve iletişim bilgileri (Adres ve Telefon numarası) yazılı olmalıdır.
  2. Diploma örneği (Noter onaylı olmalıdır)
  3. Kimlik örneği (Noter onaylı olmalıdır)
  4. Adli Sicil Kaydı Belgesi (Cumhuriyet Savcılığından alınır)
  5. Askerlik Terhis Belgesi Örneği (Erkek adaylar için, eğer askerlik hizmetini yapmış ise)

NOT: Siyasi Partiler milletvekili adaylarından yukarıda belirtilen belgeler dışında ek belge talep edebilirler.

* Her il bir seçim çevresidir. Ancak Ankara, İstanbul ve İzmir birden fazla seçim çevresine ayrılmıştır. Ankara ve İstanbul illeri 3, İzmir ve Bursa illeri ise 2 seçim çevresine ayrılmıştır.

Sonuç

Milletvekili olmak isteyenler için ilk basamak olan Milletvekili adayı nasıl olunur, milletvekili adayı olabilmek için gereken şartlar nelerdir konularına değinmiş olduk.

Bundan sonra seçim süreci başlıyor. Ve seçim sonuçlarına göre adayların milletvekili seçilip seçilemeyeceği konusuna geliyoruz. Bu yüzden “Milletvekili Nasıl Seçilir? Milletvekili Sayısı Nasıl Hesaplanır?” konulu yazımın da ilginizi çekeceğini düşünüyorum. Göz atmanızı öneririm.

Keyifli okumalar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir