NFC Özelliği Nedir? Ne İşe Yarar?

Günümüzde tüm akıllı telefonlarda NFC teknolojisi bulunmaktadır. Belki farkında değilsiniz ama telefonunuz muhtemelen şu anda NFC kullanıyor. NFC minimum pil ve işlemci gücü kullanırken, cihazınızın işlevselliğini arttıran ve birçok avantajı olan bir teknoloji. NFC daha çok ödeme ve veri aktarımı uygulamalarında yaygın olarak kullanılmakta. Bunların haricinde hayatınızı kolaylaştırabilecek daha birçok uygulama alanı var. Bu yazımızda NFC özelliği nedir, ne işe yarar, NFC nasıl çalışır ve hangi alanlarda kullanılır ile NFC özelliği olan telefonlar nelerdir konularında derlediğimiz bilgileri paylaşacağız.

Günümüzdeki tüm akıllı telefonlarda bulunan NFC özelliği nedir, ne işe yarar?
Günümüzdeki tüm akıllı telefonlarda bulunan NFC özelliği nedir, ne işe yarar?

NFC Özelliği Nedir?

NFC (Near Field Communication), yakın alan iletişimi anlamına gelir. Telefonların, tabletlerin, dizüstü bilgisayarların diğer NFC donanımlı cihazlarla kolayca veri paylaşmasına imkan sağlar. RFID teknolojisinden türetilmiştir. Wi-Fi, 3G, LTE gibi bir teknolojiyle ilgisi yoktur.

NFC, RFID’ye çok benzer, ancak çalışma alanı çok dardır. Teorik olarak çalışma mesafesi 20 cm’ye kadar olsa da pratikte çalışma mesafesi yaklaşık 10 cm ve altıdır. Bu sebeple eğer NFC’yi kullanarak ödeme yapmak isterseniz telefonu okuyucuya bu kadar kısa mesafeden yaklaştırmanız gerekir.

NFC’nin yarıçapının bu kadar küçük olması önemli bir güvenlik avantajıdır. Bu sebeple ödeme işlemlerinde kredi kartlarına güvenli bir alternatif olarak öne çıkar.

Video, iletişim bilgileri ve fotoğraflar gibi verileri iki NFC özellikli cihaz arasında aktarabilirsiniz. Ayrıca NFC özellikli cihazlar elektronik kimlik veya kartlı anahtar görevi de yapabilirler.

NFC Nasıl Çalışır?

NFC radyo dalgaları aracılığıyla veri iletimi yapar. Elektromanyetik indüksiyon yoluyla çalışması sebebi ile teknolojik olarak Bluetooth’tan farklıdır. Yani verileri aktarmak için herhangi bir manuel eşleştirme veya cihaz keşfi gerektirmez.

Önceki bölümde belirttiğimiz gibi 10cm’lik alan içinde iki cihaz arasında NFC bağlantısı otomatik olarak kurulmakta. Kapsama alanı içinde iken cihazlar anında iletişim kurar ve kullanıcılara istemler gönderirler.

NFC Özelliğinin Kullanıldığı Alanlar

NFC özelliğinin birçok kullanım alanı vardır, aşağıda en önemli üç tanesinden bahsedeceğiz.

Mobil Ödemeler

Günümüz Dünya’sında nakit ödeme yerini yavaş yavaş mobil ödemeye bıraktı. Mobil ödeme hem güvenli hem de kolay olması sebebi ile popüler hale geldi. NFC ile akıllı telefonunuzu bir mağazadaki temassız okuyucunun yakınına getirdiğinizde, dijital cüzden veya hesap cüzdanınız açılacak ve sizden ödemeyi onaylamanızı isteyecektir.

Örneğin Apple Pay ile ödeme, Touch ID yani parmak izi okuma veya Face ID ile yüzünüzü tarama sureti ile gerçekleşecektir. Benzer şekilde Google Pay veya Samsung Pay ile de ödeme yapabilirsiniz.

Android Cihazlar Arasında Paylaşım

NFC özelliği etkin iki cihaz arasında içerik paylaşımı yapılabilir. Cihazlar arasında telefon numarası, video, resim, dosya ve konum bilgisi gibi verileri paylaşabilirsiniz.

Kapsama alanı içinde iken telefonunuz size diğer Android cihaza istenilen bir içeriği ışınlamak (beam) isteyip istemediğinizi sorar. Android cihazlar 4.0 Ice Cream Sandwich sürümünden beri Android Beam’i kullanıyor. Az bilinen bir özellik olan Beam yerine Google artık Nearby Share özelliğini getiriyor.

NFC Çipleri

NFC çipleri tamamen pasif etiketler olup güç gerektirmezler. Bu çipler tarandıklarında belirli görevleri yerine getirmek için programlanabilmektedir.

Örneğin, masanıza bir tane koyabilir ve etiketi taradığınızda GPS devre dışı kalacak, Wi-Fi etkinleşecek, telefonun sesi kapanacak gibi bildirimler için ayarlayabilirsiniz.

Yazı Önerisi: QR Kod Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

NFC Özelliği Olan Telefonlar

NFC donanımlı cihazların listesi her geçen gün büyüyor. Birçok Android cihazda NFC vardır. Diğer yandan iPhone 6’dan bu yana da her iPhone’da bu özellik bulunmaktadır.

Apple iPhone

Son yıllarda piyasaya sürülen tüm iPhone’larda NFC özelliği vardır. Aslında, 2014’te çıkan iPhone 6’dan bu yana her iPhone’da yerleşik bir NFC çipi bulunmakta.

NFC’ye sahip ilk nesil iPhone’lar (iPhone 6 modelleri) ile yalnızca Apple Pay üzerinden ödemeler yapılabilmekte idi. Bununla birlikte, iPhone 7 ve daha yeni modeller, çeşitli uygulamalar kullanarak NFC etiketlerini okuyabilir. Ayrıca, iOS 13 ve iPhone XS ve XR’nin piyasaya sürülmesinden itibaren, iPhone’lar NFC uygulamalarını kullanarak boş NFC etiketlerini de kodlayabilmektedir.

Ve son olarak, iPhone XS ile başlayıp iPhone 12’ye kadar uzanan akıllı telefonlar, arka planda NFC etiketlerini de okuyabiliyor. Başka bir deyişle, artık herhangi bir uygulama yüklemenize ve NFC etiketlerini manuel olarak okumanıza gerek yok. iPhone’unuzu bir NFC etiketine dokundurun, otomatik olarak tanımlayacaktır.

Android

Cihazınız Android 4.4 veya sonraki bir sürümünü çalıştırıyorsa Google Pay’i kullanabilirsiniz. Bir Samsung cihazınız varsa, Samsung Pay’i de kullanabilirsiniz.

Android 4.4 ila Android 9.0 arasında çalışan Android telefonlar, bir mesaj veya dosya alışverişi için Android Beam’i de kullanabilmektedir. YouTube videoları, iletişim bilgileri, belirli web sayfaları ve çok daha fazlası gibi birçok bilgiyi başkalarına iletebilirsiniz. Android Beam’i başlatmak için telefonunuzun ayarlarına gitmeniz yeterlidir.

Sonuç ve Değerlendirme

Bu yazıda NFC üzerine bilmeniz gerekenleri paylaşmaya çalıştık. NFC özelliği nedir, ne işe yarar, NFC nasıl çalışır, hangi cihazlarda NFC vardır görmüş olduk.

Bir çok alanda hayatı kolaylaştıran NFC’nin uygulama alanları önümüzdeki zamanlarda daha da yaygınlaşacaktır.

Yorum yapın