Anasayfa » Teknoloji » SMS Nedir? Nasıl Çalışır?

SMS Nedir? Nasıl Çalışır?

Yakın zaman önce, SMS (metin mesajlaşma veya mesajlaşma servisleri), cep telefonu kullanıcılarının birbirleriyle iletişim kurmasının orijinal ve birincil yoluydu. SMS, 80’lerin ortalarında telekomünikasyon altyapılarının analogdan dijitale geçtiği dönemde ortaya çıktı. Nihayet 3 Aralık 1992’de mühendis Neil Papworth’un ilk SMS’i göndermesiyle de tanıtılmış oldu. Mesajda Mutlu Noeller yazıyordu. Bu yazıda SMS nedir, nasıl çalışır ve kullanım alanları nedir konularında bilgiler bulacaksınız.

SMS Nedir?

SMS (Short Message Service), Kısa Mesaj Servisi’nin kısaltmasıdır. Bazı yerlerde daha yaygın olarak kısa mesaj veya “mesajlaşma” olarak bilinmektedir.

Teknoloji, cep telefonları veya diğer cihazlar arasında 160 karaktere kadar kablosuz mesaj göndermenin bir yoludur. Tek mesajlaşma teknolojisi SMS değildir. Ancak çoğu büyük cep telefonu şebekesi tarafından kullanılan standarttır.

SMS nedir?
SMS nedir?

SMS Nasıl Çalışır?

Bir kişi SMS mesajı gönderirken, mesajı yazmak için genellikle telefon tuş takımını (fiziksel veya ekran klavyesi) kullanır. Kullanıcı, alıcının telefon numarasını (veya diğer adres bilgilerini) seçer ve “gönder”i tıklar.

Mesaj, onu saklayan ve alıcıya göndermeye çalışan bir kısa mesaj servis merkezine (SMSC) gönderilir. Alıcı başka bir ağdaysa, mesaj, farklı sistemlerin iletişim kurmasını sağlayan bir ağ geçidi yani mobil anahtarlama merkezinden (MSC) geçebilmektedir.

Mesaj eğer hemen gönderilememişse SMSC genellikle bu mesajı saklar ve daha sonra yeniden dener. Ancak bazı durumlarda, ilk denemede başarılı bir şekilde teslim edilmezse mesaj gönderilmez, bırakılır.

Mesajlar, kontrol kanalını kullandığı için cep telefonunun ses işlevi etkinleştirilmeden gönderilebilir. Bu yol, telefon her açıldığında her zaman etkindir. Ve düzenli olarak en yakın hücresel kuleden sinyal gönderip alır.

Kontrol kanalı ayrıca sesli aramaları ayarlamak, telefonun konumunu bulmak ve servisin doğru çalıştığından emin olmak için kullanılır.

SMS Neden 160 Karakter?

Bir metin mesajı, verileri iletmek için kullanılan sinyalin formatı nedeniyle 160 Latin tabanlı karakterle sınırlıdır. Çünkü bu sinyal, her biri 7 bitlik 160 karaktere kadar çalışan yalnızca 140 bayt taşıyabilmektedir. Arapça veya Çince gibi Latince olmayan metinler 70 karakterle sınırlıdır.

SMS metin mesajı 160 karakterle sınırlıdır
SMS metin mesajı 160 karakterle sınırlıdır

Metin Dili

SMS yoluyla sınırlı sayıda karakter gönderilebilmesi dijital bir stenografinin gelişmesine yol açmıştır. Zira amaç daha fazla bilgiyi hızlı bir şekilde iletmektir. Bu metin dili, sözcükleri veya sesleri temsili sayılarla gösterme esasına dayanır. Bunun için çoğu zaman sesli harfleri ve gereksiz harfleri düşürür.

Örneğin, selam yerine slm, kendine iyi bak yerine kib şeklinde kısaltmalar kullanılmaktadır. Yine İngilizce’de yüksek sesle gülmek (laugh out loud) yerine LOL veya gülen yüz emojisi (😊) bunlara diğer örneklerdir.

Hatta bunlar sadece SMS’lerde değil, e-postalar ve forumlar dahil bir çok iletişim kanalında da kullanılmaktadır.

SMS’in Farklı Kullanım Alanları

Birçok metin mesajı, genellikle kişiden kişiye gönderilmektedir. Bu aynı zamanda noktadan noktaya (SMS-PP) mesajlaşma olarak da bilinmektedir. Ve öncelikle bireyler arasındaki iletişim için kullanılmaktadır. Çoğu durumda, mesajlar bir cep telefonuna gelir. Fakat SMS Internet üzerinden veya bir e-posta hesabından da gönderilebilmektedir.

Mesajlar ayrıca belirli bir coğrafi bölge içindeki birçok cihaza da gönderilebilmektedir. Bölgesel mesajlaşma veya SMS-CB, genel duyuruları yayınlamak veya kapsama alanıyla ilgili olarak mobil operatörden gelen uyarılar için kullanılabilmektedir.

Metin mesajları, belirli kullanıcılara reklam veya uygulamayla ilgili mesajlar göndermek için de kullanılabilmektedir. Örneğin bir haber kanalından metin yolu ile son dakika gelişmelerini öğrenebilirken, bir TV yarışma programında favori adayınızı SMS yolu ile oy vererek destekleyebilirsiniz.

Bazı çevrimiçi hizmetler, bilgilere bir cep telefonu aracılığıyla kolayca erişilmesini sağlamak için entegre SMS özelliğine sahiptir. Örneğin, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya siteleri, kullanıcıların hesaplarına mesaj göndermelerine ve metin yoluyla güncellemeler almalarına olanak tanır. Yine Covid-19 sürecinde SMS ile HES kodu alma işlemini yapabilirsiniz.

SMS oldukça yaygın bir mesajlaşma servisidir
SMS oldukça yaygın bir mesajlaşma servisidir

Mobil uygulamalar ve kimlik bilgilerinin bilinmesi gereken durumlarda SMS onay mekanizması kullanılmaktadır. Örneğin halka açık alanlardaki Wi-Fi HotSpot’lar üzerinden Internet erişimi için kimlik doğrulama yollarından en kolay ve etkin yöntem SMS onay yöntemidir. Bağlantı için cep telefonunuza gelen sms kod ile doğrulama yapmış olursunuz.

Siyasette, milletvekili adayları seçmenlere mesaj göndermek için metin mesajları kullanmaktadır. Adaylara veya hayır kurumlarına bağışlar SMS yoluyla yapılabilmektedir. SMS, siyasi direnişi ve toplumsal huzursuzluğu örgütlemek için kullanılmıştır.

Günümüzde mesajlaşma için daha çok diğer sosyal medya teknolojileri kullanılmaktadır. Fakat yine de SMS, İnternet ve diğer iletişim biçimlerinin daha kısıtlı olduğu ülkelerde, mesajlaşma için hala çok etkili bir yoldur.

SMS’in Tarihi ve Popülaritesi

SMS protokolü 1985 yılında oluşturulan GSM (Global System for Mobile Communications) standartlarıyla başladı. 1993 yılına kadar ticari olarak mevcut değildi ve tüm hücresel servis sağlayıcılar bu hizmeti sunmuyordu. Popülaritesi 1990’lar ve 2000’ler boyunca Avrupa ve Asya’da arttı. Ana itici güçlerden biri, genellikle kısa bir sesli aramadan bile çok daha düşük olan fiyatıydı.

2000 yılında 20 milyardan az mesaj gönderilmiştir. 2010 yılına kadar bu sayı 6,1 trilyona yükseldi. ABD’deki yetişkin cep telefonu kullanıcılarının %70’inden fazlası, 2010 yılında telefonlarını kısa mesaj için kullandıklarını bildirdi. SMS, birçok yerde özellikle genç telefon kullanıcıları arasında hala popüler.

Mesajlaşma Sorunları

Bir metin mesajının teslimi garanti edilmez. Zira mesajların %5’e kadarı iletim sırasında kaybolmakta veya gönderildikten çok sonra teslim edilmektedir.

Genel olarak, mobil operatörler SMS’i sesli iletişimden daha düşük önceliğe sahip olarak görürler. Bu nedenle, acil durum bildirimlerini halka ulaştırmanın bir yolu olarak metin mesajlaşmasına yönelik eleştiriler olmuştur.

Yazı Önerisi:
Faks Nedir? Nasıl Çalışır?

Kaynak:
https://www.easytechjunkie.com/what-is-sms.htm

Beğendiysen Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir