1 Nisan Neden Şaka Günü? İşte İlginç Hikayesi

Hepimizin malumu 1 Nisan Dünya Şaka günü ve Dünya’nın birçok ülkesinde kutlanmakta. Arkadaşlarımıza veya aile üyelerimize yaptığımız komik şakalardan sonra “1 Nisan” diye bağırarak eğlendiğimiz bugünde hemen herkes biraz şüpheci ve tedbirli davranıyor. Peki 1 Nisan neden şaka günü olarak kabul edilir hiç merak ettiniz mi? İşte bu yazımızda 1 Nisan şaka gününün gerçeğini öğrenmek için konunun geçmişine gideceğiz.

1 Nisan neden Dünya şaka günü olarak kabul ediliyor?
1 Nisan neden Dünya şaka günü olarak kabul ediliyor?

1 Nisan Neden Şaka Günü?

Hikaye 1500’lü yılların Fransa’sına kadar uzanıyor.

1582 yılına kadar Fransa Julius Sezar tarafından hayata geçirilen Jülyen takvimini kullanıyordu. Bu tarihte Fransa şu anda kullanmakta olduğumuz Gregoryen takvimine geçiş yaptı.

Fransa’da değiştirilen takvime göre eski yılbaşı sayılan Nisan’ın 1’i, yerini yeni yılbaşı olan 1 Ocak’a bıraktı.

O günlerde haberler şimdiki gibi hızlı yayılmadığı için herkes yeni yıl başlangıcının 1 Ocak olarak değiştiğini bilmiyordu.

Ayrıca Nisan’ın ilk günü yeni yıl kutlamaya alışmış olan halk ve yeni takvim uygulamasını beğenmeyenler de vardı.

Bu kişiler 1 Nisan’da yılbaşını kutlamaya devam ettiler. Bunun sonucunda da şakaların ve çeşitli aldatmacaların hedefi haline geldiler ve alay konusu oldular. İşte bu şakalar 1 Nisan şakası olarak adlandırıldı.

Fransızlar bu şakalara “Poisson D’avril” (Nisan balığı) adını verdiler. Zira bunun çömez ve kolay yakalanan bir balığı, dolayısıyla da saf bir insanı sembolize ettiği söylenmekteydi.

Fransa’dan Diğer Ülkelere

Fransa’da başlayan 1 Nisan şakaları yapma uygulaması hızla diğer ülkelere de yayıldı. Zira son 500 küsur yıldır devam ediyor ve Dünya Şaka günü olarak kutlanmakta.

Şakaların etkisi takvime dikkat etmeyen insanlarda daha güzel oluyor. Hatta kimi ülkelerde şakanın boyutu büyüyebiliyor. Öyle ki 1 Nisan’da gazetelerde veya diğer medya organlarında sahte başlıklar ve haberler yayınlanabiliyor.

1 Nisan Dünya Şaka Günü’nün kutlanmasında ülkeler arasında farklılıklar da vardır. Hepsinin ortak yanı ise birini aptal yerine koyarak komik bir durum ortaya çıkarmaktır. Fakat işin özünde hep birlikte gülmek ve eğlenmek var.

Yazı Önerisi:

Kaynak:
Britannica, History.com, Rutgers.edu

Bu makale faydalı oldu mu?
EvetHayır

Yorum yapın