Bu yazımızda Türk şiirinin en önemli şairlerinden Ahmed Arif’in “Haberin var mı taş duvar” ya da “dağlarına bahar gelmiş memleketimin” ismiyle de bilinen “İçerde” şiirini paylaşacağız. Buram buram özlem ve umut kokan şiirin sözleri şu şekilde.
İçerde
Haberin var mı taş duvar?
Demir kapı, kör pencere,
Yastığım, ranzam, zincirim,
Uğruna ölümlere gidip geldiğim,
Zulamdaki mahzun resim,
Haberin var mı?
Görüşmecim, yeşil soğan göndermiş,
Karanfil kokuyor cigaram
Dağlarına bahar gelmiş memleketimin…
Ahmed Arif
Özlem ve Umut Kokan Şiir
Türk Edebiyatında toplumcu gerçekçi şiirleriyle bilinen Ahmed Arif hapishane ve sürgün hayatının izlerini şiirlerinde hissettir. İçerde isimli bu şiiri de buna bir örnektir.
Zira girişte de belirttiğim gibi Ahmed Arif “haberin var mı taş duvar” mısrası ile başlayan şiiri ile özlem ve hasret duygularını yoğun bir şekilde işler. Şair hapishane duvarları arasında kalan bir insanın özgürlüğe olan özlemini mısralara dökmüştür.
Mahpusluk hem ruhsal hem de duygusal olarak ağır bir yük getirmektedir. Fakat şair tüm zorluklara rağmen yine de umudu elden bırakmaz. Çünkü dışarısı içinde sevdiklerinin olduğu, baharın yaşandığı hayatın devam ettiği bir dünyadır.
İçerde şiiri bir insanın özlemini, özgürlüğe duyduğu sonsuz isteği ve hiçbir zaman bitmeyecek olan umudu barındırır mısralarında.
Bu açıdan şiir sadece mahpusluk yaşayan birinin duygularını yansıtmaz. Aynı zamanda sıkıntıda olan veya zorda kalmış herkesin ortak hislerini yansıtır. O yüzden umut hep vardır.
NOT: İçerde şiiri şarkıcı Manuş Baba tarafından bestelenerek şarkı olarak da söylenmektedir. Şarkıyı bu bağlantı üzerinden YouTube’dan dinleyeblilirsiniz.
Son olarak yazımı ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözü ile bitirmek isterim:
“Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.“
Yazı Önerisi:
- Turgut Uyar “Nutuk” Şiiri ve Benim için Anlamı
- Oscar Wilde “Herkes Öldürür Sevdiğini” Şiiri
- Mehmet Toprak Oldu, Çanakkale Geçilmez Oldu
- Garipçiler Kimlerdir? Özellikleri ve Şiir Anlayışları
- İkinci Yeni Şiiri: Özellikleri ve Şairleri