Anasayfa » Yaşam » Turgut Uyar “Nutuk” Şiiri ve Benim için Anlamı

Turgut Uyar “Nutuk” Şiiri ve Benim için Anlamı

Yıllar önce henüz ortaokul öğrencisi iken Turgut UYAR tarafından kaleme alınmış Nutuk şiiri ile Şiir Okuma yarışmasında Ankara birincisi olmuştum. Bu güzel şiiri sizinle paylaşırken aynı zamanda o döneme ait Şiir Okuma Yarışması hikayemi de anlatmak istedim. Önce çok seveceğinizi düşündüğüm o güzel şiir, sonra da hikayem…

Nutuk

Vatan boylu boyunca vurulmuş
İki gözü iki çeşme derelerin
Dağlar kapkara yasından
Ovalar tüm kavrulmuş
Düşman kan içinde parmaklarıyla
Ta Kars’a kadar Menderes Ovası’ndan.


– Geldi geçti, ama hatırlanmalı –
Neler çektik o günler milletimle ben
Bir bir yollara düştüler perperişan
Aç susuz ama aşk içinde
Yanmış yıkılmış damları koyup
Sessiz sedasız köylerden.


… İşte böylece efendiler
Aşk istediler verdim
Ateş istediler verdim
Ekmek istediler verdim
– Güldüler, yalan dediler, olmaz dediler –
Uğraştım sonunda en güzel boyalarla
Önümüze bir bütün harita çıkardım…


Ben, Atatürk’üm öldüm – demiştim zaten –
İşte nutkumu da baştan sona okudum.
Öldüm ama gözüm arkada değil
Kitabım bir uzun bir güzel oldu
Hem ne iyi ettim, ne iyi ettim de efendiler
– Sonunda “EY TÜRK GENÇLİĞİ” dedim. –

Turgut UYAR


Benim için Şiirin Hikayesi

Girişte bu şiirin benim için bir hikayesi olduğunu söylemiştim. Yıllar önce henüz ortaokul öğrencisi iken okulumuzu temsilen bir arkadaşım ile “Cumhuriyet Konulu Şiir Okuma Yarışması” na katılacaktık.

Aslında ilkokul zamanından beri güzel şiir okuduğum için tören ve Bayramlarda şiir okumuş, sunuculuk yapmışımdır. Yarışma öncesinde öğretmenlerim bana farklı bir şiir vermek istemişlerdi. Fakat arkadaşıma verilecek olan Turgut UYAR’ın bu şiirini çok beğenmiş ve çocukluk isteği ile bu şiiri okumayı öğretmenlerime kabul ettirmiştim.

Önce ilçe çapındaki yarışmada ilçe birincisi, daha sonra da 24 ilçe birincilerinin (o zaman Ankara’nın 24 ilçesi vardı) yarıştığı Ankara ili için yapılan yarışmasında da il birincisi olmuştum.

Mustafa Kemal Atatürk Meclis'te Nutuk okurken
Mustafa Kemal Atatürk Meclis’te Nutuk okurken

Yıllar sonra o zamanları düşündükçe ne kadar sevindiğimi hatırlıyorum, ne güzel zamanlardı diyorum. Şu anda bu anımı kendi web sitemde anlatmak da varmış.

Hatta il yarışmasında şiir okumanın daha etkili olması için fon müzikleri kullanan okullar da olmuştu. Özellikle şiir okurken fonda ney üflenen yarışmacıların okumalarının daha bir etkili olduğu düşünülüyordu. Çok sevdiğim öğretmenim de bir başka okuldan müzik ekiplerinin bizim için de Ney üflemesini istemiş, onların gönülsüz tutumlarını görünce ben de “Hocam, ben ney olmadan da birinci olurum” demiştim.

İl yarışmasında sahneye çıkarken ayağımın takılması ve düşme tehlikesi yaşamam, yarışma sonucu açıklanırken tüm ilçe birincilerinin sahneye çağrılması, üçüncü ve ikinci açıklandıktan sonra birinci olduğuma inancımın artması ve birinci olduğumu öğrenince sevinçten havalara uçmam hala bugün gibi aklımda. 😊 Öğretmenime ve okul müdürümüze sarılmak için sahneden atlayışım…

Ve sonra beni tekrar şiirimi okumak için sahneye çağırmaları, yeniden şiirimi okumam. Evet Nutuk şiiri benim için çok önemli ve her zaman benim şiirim olarak kalacak. Değerli şairimiz Turgut UYAR nurlar içinde olsun. Kendisini saygıyla anıyorum.

Yazı Önerisi:
Mareşal Nedir? Nasıl Mareşal Olunur?
Atatürk ve Köy İmamı: Hocam Yolculuk Ne Tarafa?
Özdeyiş (Vecize) Nedir? Tarihi ve Özellikleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir