İskeletimiz, vücudumuzu ayakta tutan, organlarımızı koruyan, hareket etmemiz sağlayan kemiklerden oluşan bir şemsiye gibidir. Her bir kemiğin kendine özgü bir fonksiyonu vardır. Bu yazıda insan vücudunda kaç tane kemik vardır, iskeletimizin temel parçaları ve kemik türleri nelerdir konularında bilgi vereceğiz.
İnsan Vücudunda Kaç Tane Kemik Vardır?
İnsan vücudunda toplam 206 adet kemik vardır. Kemik sayısı yaşla birlikte azalır, yenidoğan bebeklerde yaklaşık 300 civarında kemik bulunur, büyüdükçe kemiklerin bazıları birbiriyle kaynar ve yetişkinlerde bu sayı 206’ya düşer.
Fiziken daha iri ve yaşlı insanlarda daha fazla kemik olabilir. Bunun nedeni, kaburgalarımızdaki, omurlarımızdaki ve parmaklarımızdaki kemik sayısının kişiden kişiye değişebilmesidir. Bu nedenle yetişkinlerde 213 adete kadar kemik olabilir.
Erkekler ve kadınlar arasında da farklılık vardır. Diğer yandan kemik sayısı insandan insana değişse de kemiklerin kendileri büyük ölçüde aynı kalır.
İskeletin Temel Parçaları
İskeletimizi meydana getiren kemikler vücudumuza şekil, destek ve koruma sağlar. İskeletimizin temel parçaları şu şekildedir:
Kafatası: Kafatası kemiği kafamıza şekil verir ve beynimizi korur. Yüz kemikleri ve beyin kılıfından oluşan kafatası 22 ayrı kemik içerir.
Omurga: Omurga, omur adı verilen 24 adet küçük kemikten oluşur. Vücudumuzu dik tutar ve hareket etmemize yardımcı olur. Beynimizi vücudun geri kalanına bağlayan sinir yapısı olan omuriliğimizi korur.
Kaburgalar: Kaburgalar, göğüs kafesimizi oluşturan uzun, kavisli kemiklerdir. Akciğerlerimizi ve kalbimizi korur, nefes almaya yardımcı olur.
Kol kemikleri: Omuzdan dirseğe kadar olan kısım kol, dirsekten el bileğine kadar olan kısma ise ön kol denir. Kol yani üst kısımda bir humerus (pazu) kemiği, ön kol kısmında ise bir yarıçap ve ulna isimli kemikler vardır.
Pelvis (Leğen Kemiği): Pelvis, iskeletin orta kısmında bulunur. Bu kemikler, iskeleti ve hareket kabiliyetimizi destekler. Organları korumada kritik bir rol oynar.
Bacak Kemikleri: Her bacakta bir femur (uyluk kemiği), patella (diz kapağı), tibia (kaval kemiği) ve fibula (baldır kemiği) vardır.
Eller ve Ayaklar: Ellerimiz ve ayaklarımız birçok farklı küçük kemik içerir. Sadece el ve ayak parmaklarımızda toplam 56 adet kemik vardır.
Kemik Türleri Nelerdir?
Kemikler vücuttaki yerleşimleri ve rollerine göre birbirlerinden farklıdır. Kemik türleri bunları şekillerine göre sınıflara ayırır:
Düz kemikler: Genellikle ince ve aynı zamanda kavislidir, örneğin kürek kemikleri (kürek kemikleri).
Uzun kemikler: Uzun silindirik kemiklerdir. Örneğin femurlar (uyluk kemikleri).
Kısa kemikler: Genişlikleri kadar uzun ve küp şeklinde olan kemiklerdir. Örneğin karpallar (bilek kemikleri)
Sesamoid kemikler: Küçük ve yuvarlak kemiklerdir. Örneğin patella (diz kapakları).
Düzensiz kemikler: Diğer kategorilere uymayan şekilde olan kemiklerdir. Örneğin omurlar.
Yazı Önerisi:
İnsan Vücudundaki En Küçük Kemik Nedir?
Sigmund Freud Sözleri: Derin Düşünceler ve Anlamlar
Maraton Kaç Km? Bilmeniz Gereken Tüm Detaylar!
Mareşal Nedir? Mareşal Nasıl Olunur?
Kaynak:
MyEmergencyRoom, ScienceFocus, WikiPedia