Modern psikolojinin kurucusu olarak kabul edilen Sigmund Freud insan zihni üzerine yaptığı çalışmalarla bilinmektedir. Düşünceleri ve geliştirdiği teoriler insan zihni ve davranışları hakkında önemli bilgiler sağlar. Sigmund Freud, sözleri ile insan hayatı, ruh sağlığı ve insan doğası hakkında derin düşüncelere kapı aralar. Bu yazımızda Sigmund Freud’un hayatınıza etki edecek 40 adet sözünü sizin için derledik.
Simund Freud Kimdir? Kısaca Hayatı
Sigmund Freud, 6 Mayıs 1856’da Avusturya’nın Freiberg şehrinde dünyaya geldi. Viyana Üniversitesi’nde aldığı tıp eğitiminin ardından psikiyatri alanında çalışmaya başladı. Özellikle bilinçdışı zihin ve rüyaların analizi gibi konularda çalıştı ve psikanaliz teorisini geliştirdi.
Psikanaliz teorisi insanın bilinçaltında bastırılmış duygu ve düşüncelerin ortaya çıkarılmasına dayanır. Dolayısıyla insan davranışının anlaşılması açısından önemlidir. Bu yüzden teori, hem psikoloji hem de kültürel açıdan yapılan çalışmalara ışık tutar.
Sigmund Freud Sözleri
1) Medeniyetin ilk şartı adalettir. Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun!
2) Sevgi her insana layıktır, ama her insan sevgiye layık değildir.
3) Bir insan bir yere bakıyorsa orada ilgilendiği bir şey vardır; bir insan bir yere hiç bakmıyorsa orada ilgilendiği bir şey mutlaka vardır.
4) Genç bilebilseydi, yaşlı yapabilseydi.
5) Kitle uysal bir sürü gibidir, başında efendi olmadan yaşayamaz. İtaate karşı öylesine bir susamışlık içindedir ki, ortaya çıkıp kendisini efendi ilan edecek herkese içgüdüsel bir boyun eğişle karşılık verir.
6) Nerede bir yasak varsa, arkasında o yasak eylemi gerçekleştirmeye yönelik bir istek vardır.
7) Özgürlük medeniyetin insana bir armağanı değildir. Hiç medeniyet yokken insanoğlu çok daha özgürdü.
8) İnsan, karşılaştığı kişilerin kalıntısıdır.
9) Acıya karşı en korunmasız olduğumuz zaman, sevdiğimiz zamandır; en çaresiz olduğumuz zaman ise, sevdiğimiz nesneyi ya da onun sevgisini yitirdiğimiz zamandır.
10) Bir şakayla her şeyi söyleyebilirsiniz, hatta gerçeği bile.
11) Özür dilemek, sizin haksız olduğunuz manasına gelmez. Karşınızdaki insana verdiğiniz değerin, egonuzdan yüksek olduğunu gösterir.
12) Zihin bir buzdağı gibidir. Yalnızca yedide biri suyun üzerinde görülebilir.
13) Zira insan ancak dünyayı bilmediğini ve tanımanın yollarını bulması gerektiğini idrak ettiğinde bilim ortaya çıkar.
14) İnsanların çoğu özgürlüğü gerçekten istemezler; çünkü özgürlük sorumluluk gerektirir ve insanların çoğu da bundan korkar.
15) Birine duyduğunuz sevgi ve sinir doğru orantılıdır. En çok sevdiğiniz insana herkesten çok sinirlenirsiniz.
16) İnsanın kendine karşı tamamen dürüst olması iyi bir egzersizdir.
17) İnsanlar yavaş yavaş inanmamayı, güvenmemeyi, sevmemeyi ve kronik şüpheci olmayı öğrenir. Bu gerçekleştiğinde artık ne yazık ki çok geçtir. İnsanların “tecrübe” dediği şey budur. Kalbiyle bağlantısını kesmiş bir insana “tecrübeli” denir.
18) Hata yaptıkça gerçeğin tamamı keşfedilir.
19) Ne garip. Bir insana vazgeçilmez olduğunu hissettirdiğinizde ilk vazgeçeceği kişi siz olursunuz.
20) İnsan komplekslerini ortadan kaldırabilmek adına kendini hırpalamaktansa onlarla yaşamayı öğrenmeli; çünkü kompleksler onun hal ve hareketlerine yön veren gayet meşru güçlerdir.
21) Sevmek ve çalışmak, çalışmak ve sevmek… Hayat bundan ibaret.
22) Zayıf noktalarınızdan güçlü taraflarınız doğacaktır.
23) Köpekler arkadaşlarını sever, düşmanlarını ısırırlar. İnsanlar ise tamamen farklıdır: Saf ve karşılıksız sevgiyi beceremezler. Kişisel ilişkilerindeyse sevgi ve nefreti karıştırıp dururlar.
24) Bir ara insanları anladığımı sandım. Sonra sandığımı anladım.
25) Mutluluk, pantolona işemek gibidir. Islaklığı herkes görür ama sıcaklığı yalnız sen hissedersin.
26) Evrendeki en büyük gösteri, sen aklını keşfettiğin an başlar.
27) Ruhunun derinliklerine in ve ilk önce kendini tanımayı öğren. Bunu yaptıktan sonra, bu hastalığa neden yakalandığını anlayacak ve belki de bir daha hastalanmayacaksın.
28) Hatalı olduğunu anlamak ve özür dilemek sadece beynini kullanabilen insanlara özgüdür.
29) İstediğin şeyi elde edemiyorsan, elde ettiğin şeyi isteyeceksin.
30) Güçsüz olduğumuz noktayı kabullenerek kendimizi güçlü kılabiliriz. Buna benzer Nietzsche’nin “Çelişkilerimiz, umutlarımızdır.” sözü de hayatın bir gerçeğidir.
31) Rüyalar bilinçaltına giden kral yoludur.
32) Bil ki, önemli değildir kaç kez yenildiğin… Çünkü asıl önemli olan, kaç yenilgiden sonra yeniden doğrulabildiğin.
33) Gittiğim her yerde, benden önce oraya gitmiş bir şair buldum.
34) “Söz” ile “sihir” başlangıçta aynı şeylerdi. Kelimelerin sihirli güçleri vardır. Hatta kelimeler bugün bile bu sihirli güçlerinin önemli bir kısmını muhafaza etmektedir. Mesela çok büyük bir mutluluğa sebep olabildikleri gibi, derin bir üzüntüye de yol açabilirler.
35) Aşık olmak akıl yürümekten çok deliliğe yakın olmaktır.
36) İsmini unuttuğunuz kişi hakkında muhakkak olumsuz bir düşünceniz vardır.
37) Bir gün dönüp geçmişe baktığınızda, mücadelelerle geçen yılların hayatınızın en güzel yılları olduğunu fark edeceksiniz.
38) İfade edilmemiş duygular asla ölmez. Canlı canlı gömülmüşlerdir ve sonradan daha çirkin şekillerde ortaya çıkarlar.
39) Mutsuzluğu tatmadan, hep mutlu olmak istersin. Oysa nelerin seni mutsuz ettiğini bilmeden, nelerle mutlu olacağını bilemezsin.
40) Düşünebilen herkesin insan olması, insan olan herkesin düşünebildiği manasına gelmiyor, ne yazık ki.
Sigmund Freud, sözleri ile aslında sadece bir dönem için değil her zaman insan zihni ve davranışlarını anlamaya ve düşünmeye zorlar. Bu açıdan bakıldığında sözleri büyük derinlikler içerir.
Freud’un fikirleri ve teorileri modern psikolojinin temel taşlarını oluşturur. Zira insan doğası ve ruh sağlığı üzerine düşünceleri günümüz psikolojisinde hala etkin bir şekilde kullanılmaktadır.