RJ45 Renk Sıralaması: İpuçları ve Püf Noktaları

Veri haberleşmesinde iki cihazı birbirine bağlarken kullanılan UTP (CAT 5, CAT 6, CAT 7 vs) ya da Ethernet kabloların ucunda RJ45 konnektörler bulunur. Bu konnektörlere UTP kablo içinde bulunan 8 adet kablo belirli renk sırası ile çakılmış haldedir. Aksi durumda veri haberleşmesi yapılamaz. Bu yazımızda RJ45 renk sıralaması ve kablo renkleri hakkında bilgi vereceğiz.

RJ45 konnektörde renk sıralaması
RJ45 konnektörde renk sıralaması

Kısaca UTP Kablo Nedir?

UTP kablo farklı kategorilerde standartlaşmış ve veri haberleşmesi için kullanılan bir kablo türüdür. CAT kablo, Ethernet kablosu ya da Internet kablosu olarak da isimlendirilmektedir.

İç yapısında 4 çift (per) halinde 8 adet kablo vardır. Bu çiftler enterferans yani elektromanyetik girişim etkisinden kaçınmak için twisted-pair olarak isimlendirilen birbirlerine sarmalanmış bir yapıda bulunurlar.

8 adet kablonun her birinin ayrı bir rengi bulunmaktadır. Bunlar yeşil, mavi, turuncu ve kahverengi ana renklerinin yanında bunların beyaz ile birleşimi olan yeşil-beyaz, mavi-beyaz, turuncu-beyaz ve kahverengi-beyaz renkleridir.

Diğer yandan perler ise anarenk-beyaz/anarenk formlarından oluşur. Örneğin turuncu-beyaz/turuncu bir perdir. Aynı şekilde yeşil-beyaz/yeşil, mavi-beyaz/mavi, kahverengi-beyaz/kahverengi de diğer perlerdir.

RJ45 Renk Sıralaması Nasıldır?

UTP kablolamada RJ45 uçlarındaki renk sıralamasında 2 tip standart bulunmaktadır. Bunlar T-568A ve T-568B standartları. T-568B daha yeni ve tavsiye edilen bir standarttır.

T-568A ve T-568B standartlarına göre RJ45 konnektör renk sıralaması

Bu iki standart arasındaki tek fark RJ45 pinlerine karşılık gelecek olan kablo renklerinin yerlerinin farklı olmasıdır. Düz kablo (straight-through) için her iki uçta aynı standart kullanılır (568A ya da 568B). Çapraz kabloda (crossover) ise bir uç 568A iken diğer uç 568B standardına göre hazırlanır.

Hangi standardın kullanıldığının bir önemi yoktur. Fakat buradaki esas dikkat edilmesi gereken konu her iki RJ45 ucunda aynı sıralamada bağlantı yapılması gerektiğidir.

Dikkat edilirse veri iletişimi için 1, 2, 3 ve 6 no’lu pinler yani 2 ve 3 No’lu perler kullanılmaktadır. Diğer yandan 4, 5, 7 ve 8 no’lu pinler ise veri haberleşmesinde kullanılmamaktadır. Bu durum 10/100 Mbps veri bağlantılar için geçerlidir.

Ethernet kablosu ucuna takılan RJ45 konnektör pin şeması
Ethernet kablosu ucuna takılan RJ45 konnektör pin şeması

Bu pinler genellikle PoE (Power over Ethernet) için kullanılmakta. Yani takıldığı uçtan aynı zamanda enerjisini de alan cihazlar için kullanılmaktadır. Örneğin bir PoE Switch’e bağlanan IP telefon ya da Access Point enerjilerini bu portlardan alır. Böylece harici bir güç kaynağına gerek olmaz.

Diğer yandan Gigabit bağlantılarda ise 8 pinin tamamı veri iletişimi (4 tanesi veri gönderimi, 4 tanesi veri alımı) için kullanılmaktadır. Bu durumda PoE özelliği veri transferi yapılan teller üzerinden yine desteklenmektedir.

Sonuç ve Değerlendirme

Ethernet kablosu ya da UTP (örn, CAT 6) kablo ucuna çakılan RJ45 konnektörlerdeki kablo renk sıralaması hakkında bilgi verdiğimiz makalemizin sonuna geldik. Aynı zamanda konnektör pinlerinin hangi amaçla kullanıldığı konusunda da bilgiler paylaşmış olduk.

Günümüzde UTP (CAT) kabloları fabrikasyon olarak her iki ucunda RJ45 çakılmış olarak farklı boylarda üretilmektedir. Fakat özel kurulumlar ya da RJ45 ucunun yenilenmesi gerektiği durumlar olabiliyor. Bu durumlarda Ethernet kablosu renk sıralaması hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Yazı Önerisi:
Keystone Jack Nedir? Ne İşe Yarar?
İlk Bilgisayar Virüsü Nedir? Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Elektrik Hattı Üzerinden WiFi Kapsama Alanı Genişletme

Yorum yapın