Keystone jack’lar aslında çoğumuzun gördüğü ve kullandığı parçalar. Daha çok bilişim sektöründe olanların aşina olduğu bu parçalar aslında hemen her evde var. Örneğin, telefon bağlantısını veya Internet bağlantısını bu parçalar aracılığıyla yapıyoruz. Çoğumuz da adını “port” veya “bağlantı ucu” diye isimlendiriyoruz. Bu yazıda keystone jack nedir, ne işe yarar, kullanım alanları nelerdir konularında derlediğimiz bilgileri paylaşacağız.
Keystone Jack Nedir?
Keystone jack (modüller) veri haberleşmesinde oldukça yaygın kullanılan zayıf akım bağlantı parçalarıdır. Çoğu zaman yerel ağ (LAN) kurulumlarında görülen Keystone modüller dişi (female) konnektörlerdir. Bu konnektörün karşılığına erkek (male) uç bulunan bir kablo bağlanır ve veri iletimi sağlanır.
Konnektörler kullanım amaçlarına göre fabrikasyon olarak standart boyutlarda üretilirler. Bu sebeple çok yönlü bir kullanım imkanı sağlar. Dolayısıyla her çeşit patch panel için uygun bir şekilde kullanılırlar.
Keystone Jack Çeşitleri
Bilgisayar veya telefon data prizi olarak da adlandırılan Keystone jacklar genellikle CAT-3, CAT-5, CAT-6 ve CAT-7 standartlarına göre üretilmektedirler. CAT-3 standardı çoğunlukla düşük kapasiteli veri iletiminde (Örneğin, telefon) kullanılmaktadır. CAT-5, CAT-6 ve CAT-7 standartları ise yüksek kapasiteli veri geçişleri için kullanılmaktadır. (Örneğin, Veri Merkezleri içindeki ağ cihazları arasındaki bağlantılar)
Özellikle yüksek veri iletimlerinin yapıldığı ortamlarda, veri iletiminde yüksek performans sağlamak için Keystone Jack ile UTP kablonun aynı kategoride olması çok önemlidir. Tam bu noktada keystone jack renk sıralaması hakkında bilgi edinmek için RJ45 Renk Sıralaması: İpuçları ve Püf Noktaları isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
Keystone Jack’lar Nerelerde Kullanılır?
Keystone modülleri evlerde veya veri salonlarında çok sık kullanılmaktadır. Evlerde telefon ve Internet bağlantısı için duvar yüzeyindedir. Özellikle veri salonları gibi çok fazla sayıda kablo bağlantısı gereken yerlerde ise keystone jack kullanımı çok faydalıdır.
Veri merkezlerindeki cihazlar arasında bağlantı yapabilmek için yekpare kablo (ek olmadan, tek) çekilmesi fiziksel açıdan çoğu zaman uygun olmayabilir. Bununla birlikte bu yöntem hem zor hem de kablo karmaşasına sebep olacaktır. Ayrıca özellikle arıza durumlarında, arızanın giderilmesinde çok fazla zaman kaybettirmektedir. Eğer bir de doğru bir biçimde etiketlenmemiş kablolar var ise, durum işin içinden çıkılmaz bir hal alır.
Diğer yandan çeşitli yerel ağ kurulumlarında uç cihazların bulundukları konumlarda bazı durumlarda yer değişimi gerekiyorsa Keystone modül kullanılması esneklik de sağlayacaktır. Örneğin Wireless Access Point, sensör, vs. gibi bir cihazın yerini değiştirmeniz gerekli olursa Keystone modül ile kablo uzunluğunu ayarlayabilirsiniz.
Keystone modüllerinin kablo bağlantılarının düzenli ve göze hoş bir yapıda görünmesinde de büyük avantajları vardır. Modülleri piyasada uygun fiyatlara rahatlıkla bulabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta, kullanım amacına göre uygun modülü seçmeniz olacaktır.
Yazı Önerisi:
Ev İnterneti Taşınabilir Mi? Bu Mümkün Mü?
Email Yazarken Kullandığımız CC ve BCC Ne Demek?