Her yıl 2 Nisan tarihi Dünya Otizm Farkındalık Günü (Otizmliler Günü) olarak kutlanıyor. Dünya Otizm Farkındalık Günü, otizmli bireylerin ve ailelerinin hemen her gün karşılaştığı engellere dikkat çekmeyi ve bu bireylerin toplumda kabul, katılım ve destek görmesini amaçlayan uluslararası bir anma günüdür. Her yıl bu önemli günde otizm hakkında insalardaki bilgi düzeyi ve farkındalığı artırmak için Dünya çapında etkinlikler planlanmaktadır.

Dünya Otizm Farkındalık Günü
Dünya Otizm Farkındalık Günü, otizm spektrum bozukluğu hakkında farkındalığı artırmak ve otizmli bireylere anlayış göstermeyi vurgulayan yıllık bir etkinliktir.
Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelir ve genellikle yaşamın ilk yıllarında fark edilmektedir. Bununla birlikte otizm bir hastalık değil, yaşam boyu süren karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılıktır. Otizm dünya çapında milyonlarca insanın sosyal, iletişim ve davranış becerilerini farklı derecelerde etkiler.
İşte bu özel ve anlamlı günde dünya genelinde otizmle ilgili bilgi düzeyi artırılmaya çalışılmaktadır. Otizmli bireylerin karşılaştıkları zorluklardan bahsedilirken otizmli bireylerin farklı bakış açıları ve güçlü yönlerine vurgu yapılır. Ayrıca toplum içinde daha fazla anlayış ve kabul görmeleri amaçlanmaktadır.
Tarihçe
Dünya Otizm Farkındalık Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 2007 yılında oybirliği ile aldığı kararla her yıl 2 Nisan’da kutlanmaktadır.
Kurul, otizmli bireylerin toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu, anlamlı ve güzel bir hayat yaşayabilmeleri için otizmli bireyler ve ailelerine destek sağlamak amacıyla 2 Nisan’ı otizmliler günü olarak belirlemiştir.
Otizmin Rengi Neden Mavi?
Otizm Dünya’da kabul gören rengi mavidir. Çünkü gürültülü ve yoğun dünyada mavi renk sakinlik ve kabullenme ile ilişkilendirilmiştir.
Bu sebeple Otizm Farkındalığı için diğer ülkelerde Mavi Işık Yak (Light It Up Blue) kampanyası yapılmaktadır.
Ülkemizde ise otizm farkındalık rengi olarak başlarda mavi kullanılmıştır. Zira 2009’dan beri de Mavi Işık Yak kapmanyası yürütülmüştür. Fakat daha sonra kırmızı renge geçilmiştir.
Bu konuda Tohum Otizm Vakfı “…Biz de rotamızı otizm farkındalık rengi olan maviden, kabullenmenin dikkat çekici rengi olan kırmızıya çevirdik…” şeklinde bir açıklama yapmıştır. Böylece otizme olan odağı farkındalıktan kapsayıcılığa çevirdiğini belirtmiştir.
Bu nedenle ülkemizde Tohum Otizm Vakfı “Kırmızı Işık Yak” kampanyası yürütmektedir.
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü Etkinlikleri
Otizm Farkındalık Günü için hem ülkemizde hem de dünya genelinde otizmli bireylere destek kampanyaları yapılmaktadır.
Ülkemizde her yıl Tohum Otizm Vakfı “Otizme Kırmızı Işık Yak” kampanyası yürütüyor. Bu kapsamda içinde tarihi binaların da olduğu birçok yapı kırmızı ışık ile aydınlatılıyor. Bu sayede otizmli bireylere yanınızdayız mesajı veriliyor.
Sizler de bireysel olarak otizm farkındalık günü için destek mesajı verebilirsiniz. Bunun için kıyafetinize kırmızı bir obje takarak ya da kırmızı renkte giyinerek fotoğraf çektirip, #otizmekırmızıışıkyak etiketi ile sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
Ayrıca ülke genelinde çeşitli kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda otizm farkındalık gününe destek veriyor. Bu kapsamda boyama, yürüyüş, resim ve el sanatları sergileri gibi etkinlikler düzenliyorlar.
Dünya Otizm Farkındalık Günü, ilk kutlandığı günden bu tarafa otizm konusunda bilinçli bir toplum oluşturmayı amaçladı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçekleştirilen etkinlikler ve faaliyetlerle küresel bir hareket haline geldi.
Yazı Önerisi:
- Nisan Ayı Önemli Günler ve Haftalar
- 1 Nisan Neden Şaka Günü? İşte İlginç Hikayesi
- Black Friday (Kara Cuma) Ne Zaman? Black Friday Ne Demek?
- Çoklu Zeka Kuramı Nedir? Zeka Türleri Nelerdir?