Fransız inşaat mühendisi ve mimar Alexandre Gustave Eiffel metalik yapılar uzmanıydı. Fransa’nın Dünya çapında sembolü olan Eyfel Kulesi’ni tasarlayan bu meraklı ve gerçek dahi hayatı boyunca daha bir çok önemli eser ortaya çıkardı. Bu yazıda Gustave Eiffel kimdir, hayatı ve yaptığı çalışmalardan bahsedeceğiz.
Gustave Eiffel Kimdir?
Alexandre Gustave Eiffel, 15 Aralık 1832’de Fransa’nın Dijon kentinde doğdu.
1855’te Ecole Centrale des Arts et Manufacturers‘tan (Sanat ve İmalat Koleji) mezun oldu. Bu yıl aynı zamanda Paris’in ilk Dünya Fuarı’na ev sahipliği yaptığı yıldı.
Kariyerinin başlangıç yıllarında Eiffel, başta köprüler olmak üzere metal konstrüksiyon konusunda uzmanlaştı. 1879’da Özgürlük Anıtı’nın baş mühendisi öldü. Onun yerine işe başlayan Eiffel yapının metalik iskeletini tasarlamaya devam etti.
1882’de Eiffel, o zamanlar dünyanın en yüksek köprüsü olan Garabit viyadüğü üzerinde çalışmaya başladı.
Kısa bir süre sonra, adını tarihe yazdıracağı Eyfel (Eiffel) Kulesi olarak bilinecek yapı üzerinde çalışmaya başladı.

Yaptığı Çalışmalar ve Önemli Projeleri
1858 yılında Bordeaux’daki büyük demiryolu köprüsündeki çalışmaları denetlediği Güney Batı Fransa’da birkaç yıl geçirdi. 1866 yılında ise Eiffel kendi şirketini kurdu.
1876’da Portekiz’in Oporto kentindeki Douro Nehri üzerindeki 525 metrelik çelik kemerli Ponte Maria Pia Köprüsü’nü tasarladı. Bu köprüyü hemen ertesi yıl tamamlandı.
Aynı tasarımdan yola çıkarak Fransa’nın Truyère kentinde ünlü 564 metrelik Garabit viyadüğünü inşa etti. Su yüzeyinden 122 metre yüksekte asılı olan bu köprü, yapıldıktan sonra yıllarca dünyanın en yüksek köprüsü olarak kaldı.
Sonrasında Macaristan’daki Pest tren istasyonunu ve 1879 yılında Nice kentindeki astronomik gözlemevinin hareketli kubbesini tasarladı.
Aynı yıl Özgürlük Anıtı’nın baş mühendisi ölünce projede onun yerine görev aldı. Eiffel, iskelet yapısına dayanan yeni bir destek sistemi buldu. Eiffel ve ekibi heykeli sıfırdan inşa etti ve parçalar halinde New York Limanı’na götürdüler.
Eyfel (Eiffel) Kulesi
Eiffel en çok 1887’de yapımına başlanan ve 1889 yılında tamamladığı Eyfel Kulesi ile ünlüdür.
Kule, rüzgar basıncına dayanabilmek için tasarlanmış ve birbirine monte edilmiş 12.000 farklı bileşen ve 2.500.000 adet bağlantı noktasından oluşmaktadır.
Kimileri sadece iki yılda tamamlanan ve yapıldığı dönemde Dünya’nın en yüksek yapısı olan (300 metre) kuleye hayran olurken, kimileri de işe yaramaz olarak gördü.
Fakat kule yıllar içinde turistik bir cazibe merkezi haline geldi. Bunun sonucunda Parisliler kuleyi bir sanat eseri olarak görmeye başladılar.

Tutkulu ve Yaratıcı Bir Mühendis
Köprüler ve özellikle demiryolu köprüleri Eiffel’in en sevdiği çalışma alanıydı. Porto ve Garabit viyadüğü en önemli köprüleridir.
Fakat Eiffel’in saf yaratıcılığının en önemli örnekleri Dünya çapında “kitler” halinde satılan “taşınabilir” yapılardır. Bu yaratıcılığın zirvesindeki yapıtlar ise, New York’taki Özgürlük Anıtı’nın dahiyane yapısı ve tabii ki Eyfel Kulesidir.
Gustave Eiffel, son yıllarında ilgisini meteorolojiye yöneltmişti.
27 Aralık 1923’te beyin kanaması sonucunda 91 yaşında iken öldü.
Yazı Önerisi:
- Leonardo da Vinci Kimdir? Hayatı ve Çalışmaları
- Arşimet Kimdir? Hayatı ve Yaptığı Çalışmalar
- Sedad Hakkı Eldem Kimdir? Hayatı ve Eserleri