Anasayfa » Bilgi » Molotof Kokteyli Nedir? İsmi Nerden Gelir?

Molotof Kokteyli Nedir? İsmi Nerden Gelir?

Molotof kokteyli, sokak gösterilerinde, eylemlerde ve şehir içi gerilla savaşlarında yaygın olarak kullanılan bir silah. Molotof, sivil huzursuzluğun ve devrimin simgesidir. Ucuz, hafif ve kolayca gizlenebilmektedir. Muhtemelen kolayca bulunabilen malzemelerden çabucak yapılabilecek en öldürücü silahlardır. Zira “Molotoflar”, ilk kullanıldığı İspanya İç Savaşı’ndan 2022’deki Rusya’nın Ukrayna’yı işgali de dahil olmak üzere neredeyse 100 yıldır düzensiz savaşçılar tarafından kullanılıyor.

Bu yazıda molotof kokteyli nedir, yapısı nasıldır, molotof ismini nereden almıştır konularında bilgiler paylaşacağız.  

Molotof Kokteyli Nedir?

Molotof kokteyli basit yangın çıkaran bir silahtır. Aynı zamanda benzin bombası, alkol bombası, şişe bombası, fakir işi el bombası veya sadece Molotof olarak da bilinmektedir.

Molotofun en basit şekli, içinde benzin veya alkol gibi yanıcı bir sıvı bulunan tıpalı şişedir. Şişenin ağız kısmında yakıta batırılmış bir bez bulunmaktadır. Molotof kokteyli kullanmak için bez tutuşturulur ve şişe bir araca veya hedefe doğru fırlatılır. Şişe kırılır ve havaya yakıt püskürtür. Buhar ve damlacıklar alev tarafından tutuşturulur. Böylece bir ateş topu meydana gelir, bu da yakıtın geri kalanını tüketir.

Molotof Malzemeleri

Molotof kokteyli yapımında kullanılan esas bileşenler, çarpma anında parçalanan bir şişe ve şişe kırıldığında alev alan ve yayılan bir yakıttır. Benzin ve alkol geleneksel yakıtlar olsa da dizel, terebentin ve jet yakıtı gibi diğer yanıcı sıvılar etkilidir. Ayrıca etanol, metanol ve izopropanol dahil tüm alkoller kullanılabilmektedir. Bazen karışımın hedefe daha iyi yapışmasını sağlamak veya yanan sıvının kalın duman salmasına neden olmak için deterjan, motor yağı, polistiren köpük veya kauçuk çimento eklenmektedir.

Fitil için, pamuk veya yün gibi doğal lifler, sentetik liflerden (naylon, suni ipek) daha etkilidir. Çünkü sentetik lifler tipik olarak erir.

Molotof Kokteyli İsmi Nerden Geliyor?

Molotof kokteylleri, adını II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği’nin dışişleri bakanı olan Rus politikacı Vyacheslav Molotov’dan alıyor. Amerikalı tarihçi William Trotter’a göre, ifade Fince’den geliyor ve tam adı “Molotovin koktaili” şeklinde.

Molotov, Ağustos 1939’da meşhur Molotov-Ribbentrop paktının imzacılarından biriydi. Pakt görünüşte Joseph Stalin yönetimindeki Sovyetler Birliği ile Adolf Hitler yönetimindeki Nazi Almanyası arasında bir saldırmazlık anlaşmasıydı. Ama iki güç de gizlice Avrupa’yı Sovyet ve Alman fetih bölgelerine ayırma konusunda anlaştılar. Eskiden İsveç’in bir parçası olan ve bir yüzyıldan fazla süredir Rusya’nın içine girmesine direnen Finlandiya, Sovyet bölgesine düştü.

Sovyetler Birliği 30 Kasım 1939’da Finlandiya’yı işgal etti. Tarihte bu işgale “Kış Savaşı” adı verilecekti. Ancak Molotov devlet radyosunda, Sovyet bombardıman uçaklarının bomba değil, açlıktan ölmek üzere olan komşularına insani gıda malzemeleri attığını iddia etti. Bu yüzden Finler alaycı bir şekilde bombaları “Molotof piknik sepetleri” olarak adlandırmaya başladılar. Sovyet tanklarına karşı kullandıkları yangın çıkarıcı silahlara da Molotof kokteylleri olarak isimlendirdiler.

Finler tarafından atılan Molotof kokteyllerinin işgalcilere karşı özellikle etkili olmuştu. Çünkü o zamanki Sovyet tanklarının çoğunun kolayca alev alan benzinle beslenmekteydi.

Molotof Kokteylinin Tarihi

Molotof kokteylleri isimlerini Finlandiya-Sovyet Kış Savaşı’ndan alsa da tarihleri ​​bundan daha eskidir. Zira tarih 1936’dan 1939’un başlarına kadar süren İspanya İç Savaşı’na dek uzanıyor.

Molotof kokteylleri İspanyol Milliyetçi askerleri tarafından 1936’da Seseña Muharebesi’nde İspanyol Cumhuriyetçilerini destekleyen Sovyet tanklarına karşı kullanılmıştır.

Savaşçılar benzin dolu cam kavanozları battaniye veya perde ile kapladıktan sonra örtüye benzin döküp ateşe veriyorlardı. Daha sonra da bunları tankların önüne atıyorlardı. Böylece tankların lastik tekerleri yanacak ve karbüratörleri de ateş alacaktı. Sonuç olarak da tank kullanılamayacaktı.

Molotof Kokteyllerinin Kullanım Alanları

Molotofun amacı, hedefi ateşe vermektir. Yangın çıkarıcılar, geleneksel silahların yokluğunda normal askerler tarafından kullanılmıştır. Ancak daha sıklıkla teröristler, protestocular, isyancılar ve sokak suçluları tarafından kullanılmaktadır.

Molotof kokteylleri, hedeflere korku salmada etkili olmakla birlikte, kullanan kişi için önemli bir risk oluşturmaktadır.

Yazı Önerisi:
Kedi Gözü: Trafik için Önemi ve Tarihçesi

Kaynak:
https://www.livescience.com/molotov-cocktails-history
https://www.thoughtco.com/what-is-a-molotov-cocktail-607312

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir