Anasayfa » Teknoloji » SSD mi HDD mi? SSD ve HDD Farkları Nelerdir?

SSD mi HDD mi? SSD ve HDD Farkları Nelerdir?

Bilgisayarlarda veri depolama için SSD (Solid State Drive) ve HDD (Hard Disk Drive) isimli iki farklı türdeki aygıt kullanılıyor. İşletim sistemi, program ve uygulamalar ile diğer tüm veriler bu depolama aygıtlarında tutuluyor. Bir çok insan yeni disk alırken SSD mi HDD mi diye merak ediyor, hangisi daha iyi diye araştırma yapıyor. Bu yazımızda SSD ve HDD arasındaki farkları maddeler halinde en yalın biçimde anlatırken SSD veya HDD hangisini tercih etmeliyim diyenlerin akıllarındaki soru işaretlerini ortadan kaldıracağız.

SSD ve HDD Farkları

Donanımsal Yapı

HDD ve SSD arasındaki en büyük fark donanımsal yapılarıdır. HDD’ler verileri hareketli manyetik disk üzerine depolayan ve bu disk üzerinde okuyucu/yazıcı kolları olan mekanik bir yapıdadır. SSD’ler ise veriyi elektronik olarak kaydeden devre tabanlı bir depolama cihazıdır. Ayrıca HDD’de olduğu gibi hareketli parçalar içermez.

Kapasite

HDD’ler genellikle daha yüksek depolama kapasitesine (1TB ile 10TB arasında) sahiptir. SSD’ler ise daha düşük kapasitelerde (256 GB ile 4 TB arasında) olur.

Fiyat

SSD’ler HDD’lerden daha pahalıdır.

Gürültü

SSD’ler, HDD’ler gibi hareketli parçaları olmadığı için çok daha sessizdir. HDD’ler disklerin dönmesi ve okuyucu/yazıcı kolları sebebi ile çok daha gürültülüdür.

Güç Tüketimi

SSD’ler, HDD’lerden çok daha az güç tüketir. Bu sayede daha az ısı üretirler. Bu durum özellikle sınırlı güç kaynakları olan dizüstü bilgisayarlar ve taşınabilir cihazlar için çok büyük bir avantajdır.

İşletim Sistemi Önyükleme Süresi

SSD’ler için 7 saniye, HDD’ler için ise 16 saniye sürer.

Manyetizma

SSD’ler manyetizmadan etkilenmez. Fakat HDD’ler manyetizma nedeniyle veri kaybına uğrayabilir.

Dayanıklılık

SSD’ler hareketli parçalar içermediği için darbe, titreşim ve şoklara karşı çok daha dayanıklıdır. Buna karşın HDD’ler mekanik parçalar içerdiği için fiziksel hasarlara karşı daha açık ve hassastır.

Veri Aktarım Hızı

SSD’lerin veri okuma ve yazma hızı 200 ile 500 MB/sn arasındadır. HDD’lerin hızı ise 50 ile 150 MB/sn arasındadır. Aslında SSD’leri geleneksel USB sürücülerin evrim geçirmiş hali olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle SSD’ler geleneksel HDD’lerden çok daha hızlı veri okuyup yazar.

Boyut

SSD’ler, küçük boyutları sayesinde daha kompakt tasarımlar sunar. Özellikle ince ve hafif cihazlarda tercih edilirken, HDD’ler daha büyük fiziksel boyutlara sahiptir.

SSD mi HDD mi? Hangisini Seçmeliyim?

Sonuç olarak, SSD’ler daha yüksek veri aktarım hızları, yüksek dayanıklılık, düşük güç tüketimi ve sessiz çalışma gibi avantajlara sahiptir. Diğer yandan HDD’ler daha yüksek depolama kapasiteleri ve daha uygun fiyatlar sunar.

Kullanım senaryonuza ve performans ihtiyacınıza göre disk seçimini yapabilirsiniz. Eğer Internetten çok fazla içerik indirme yapıyorsanız, büyük miktarda depolama alanına ihtiyacınız varsa veya bütçeniz düşükse, HDD kullanabilirsiniz. Fakat bilgisayarın açılış hızı, diskin veri okuma/yazma hızı yani performansı, dayanıklılığı ve sessiz çalışması sizin için daha önemli ise tercihiniz kesinlikle SSD olmalı. Tabi fiyat olarak da HDD’lere göre daha pahalı olduğunu tekrar hatırlatayım.

Günümüz ihtiyaçları daha çok hız, dayanıklılık ve performans odaklı olduğu için benim önerim SSD olacaktır. Zira ben de kullandığım bilgisayarlarda SSD tercih ediyorum.

Yazı Önerisi:
Windows ve Linux’da Gerçek IP Adresi Öğrenme

Kaynak:
https://www.crucial.com/articles/about-ssd/ssd-vs-hdd

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir