Anasayfa » Bilim » Astronominin Alt Dalları ve Çalışma Alanları

Astronominin Alt Dalları ve Çalışma Alanları

Geçen yüzyılda, astronomi genel olarak iki bölüme ayrılmıştı: Gözlemsel ve teorik astronomi. Gözlemsel astronomi, gece gökyüzü hakkında veri toplamak için teleskoplar ve kameralar kullanır. Teorik astronomi, bu verileri nesne ve olaylara ilişkin analiz, modelleme ve teoriler oluşturmak için kullanır. Fakat bu iki geniş kategori içinde modern astronomi gökbilimcilerin üzerinde çalıştığı birçok nesneyi açıklamaya yardımcı olan alt kümeler içerir. İşte astronominin alt dalları ve çalışma alanları hakkında kısa bilgiler.

Astrometri Nedir?

Bu eski astronomi dalı, güneşin, ayın ve gezegenlerin hareketlerinin kesin hesaplamalarıyla ilgilidir. Güneş ve ay tutulmaları ile meteor yağmurlarının tahminlerini içerir.

Aynı zamanda, güneş sistemi dışındaki gezegenlerin keşfi ve karakteristiği ile ilgilenen nispeten yeni ve çok heyecan verici bir alan olan ötegezegen bilimini de içerir.

Gezegen Astronomisi Nedir?

Bu alan çalışmalarını hem güneş sistemimizin içindeki ve dışındaki gezegenlere hem de asteroidler ve kuyruklu yıldızlar gibi nesnelere odaklar.

Güneş sistemi nasıl oldu, tüm gezegenler ve diğer nesnelerin oluşumu, evrimi ve ölümü üzerinde durur. Güneş sisteminde gezegen jeolojisini de içerir.

Astrofizik Nedir?

Astrofizikçiler, fizik yasalarını ve teorilerini astronomik gözlemlere uygularlar. Evreni ve bileşenlerinin fiziğini (parlaklık, sıcaklık, kimyasal bileşim) inceler.

Astrokimya Nedir?

Astrokimyacılar, uzayda atomların, moleküllerin ve iyonların bileşimini ve reaksiyonlarını inceler.

Astrobiyoloji Nedir?

Büyük ölçüde teorik astronomi alanı olan astrobiyoloji Dünya’nın ötesindeki yaşamın incelenmesidir.

Yıldız Astronomisi Nedir?

Oluşumları, evrimleri ve ölümleri de dahil olmak üzere Güneş’in ve yıldızların yaşam döngüsü ve yapısını inceler.

Gökbilimciler bu nesneleri tüm dalga boylarında gözlemler. Buradan elde ettikleri bilgileri yıldızların fiziksel modellerini oluşturmak ve yıldızları sınıflandırmak için kullanırlar.

Galaktik Astronomi Nedir?

Galaktik gökbilimciler galaksimiz Samanyolu’nu inceler. Zira galaksilerin nasıl oluştuğunu öğrenmek için Samanyolu’nun hareketini ve evrimini araştırırlar.

Ekstragalaktik gökbilimciler ise galaksimiz dışındaki oluşumları inceler. Galaksilerin zaman içinde nasıl hareket ettiğini, oluştuğunu, parçalandığını, birleştiğini ve değiştiğini araştırırlar.

Kozmoloji Nedir?

Bazen astronomi anlamında kullanılsa da tam anlamıyla kozmoloji, evrenin kökeni ve yapısını inceler. Zira kozmolojideki anahtar kavram, evrenin nasıl başladığına dair en yaygın kabul olan Big Bang (Büyük Patlama) teorisidir.

Kozmoloji ayrıca sicim teorisi, karanlık madde ve karanlık enerji ve çoklu evrenler kavramını içeren tamamen teorik konuları içerir.

Astronominin bu alt dalları yıldızların, gezegenlerin ve galaksilerin yapısını öğretmek için birlikte çalışır.

Yazı Önerisi:
Astronomiye Yön Veren Bilim İnsanları ve Çalışmaları
Astronominin Bilgi Kaynakları Nelerdir?

Kaynak:
https://www.space.com/16014-astronomy.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir