Lastik Tarihi Nerede Yazar, Nasıl Okunur?

Lastikler aracınızın en önemli parçalarından biridir. Aşınmış ve kötü durumda olan lastikler aracın güvenlik ve performansını olumsuz etkiler. Bu aşamada lastiklerin üretim tarihi kritik bir faktör olarak karşımıza çıkar. Peki lastik tarihi nerede yazar ve bu tarih nasıl anlaşılır? Hem mevcut lastikleriniz için hem de yeni lastik almak istediğinizde lastik üretim yılını anlamak işe yarar bir bilgi olacaktır. Haydi o zaman lastiklerin yaşını öğrenelim!

Güvenli sürüş ve araç performansı için kritik bir faktör olan lastik üretim tarihi nerede yazar?
Güvenli sürüş ve araç performansı için kritik bir faktör olan lastik üretim tarihi nerede yazar?

Lastik Üretim Tarihi (Yılı) Nerede Yazar?

Lastikler yıllarca depolarda kalabiliyor. Bu sebeple satın almak istediğinizde lastiklerin ne zaman üretildiğini bilmek isteyeceksiniz. Bunu anlamanın kolay bir yolu var, satıcıya sormanıza gerek bile yok!

Çünkü lastik üretim tarihi lastiğin yanağında yazar ve bu tarih belirli bir standarda göre kodlanmıştır.

DOT Kodu ve Anlamı

Lastiğin yanak kısmında DOT (Department of Transportation) harfleri ile başlayan uzunca bir seri numarası görürsünüz. DOT kodu lastiğin hangi fabrikada ve ne zaman üretildiğini bize söyler. Bu kod genellikle 12 karakterden oluşur.

DOT kodunun son dört hanesi ise lastiklerin üretim haftasını ve yılını belirtir. İlk iki basamak hafta, sonraki iki basamaklı sayı da yıl bilgisini göstermektedir. Örneğin 1623 kodu, lastiğin 2023 yılının 16. haftasında üretildiğini gösterir.

Lastik üretim tarihi DOT kodunun sonunda yer alır
Lastik üretim tarihi DOT kodunun sonunda yer alır

Örneğin yukarıdaki resimde gördüğünüz lastiğin üretim tarihi 1619. Yani bu lastik 2019 yılının (son iki basamak 19) 16. haftasında (ilk iki basamak 16) üretilmiştir. Bir başka deyişle bu lastiğin üretim zamanı 2019 yılının Nisan ayının sonudur diyebiliriz.

Seri numarasındaki diğer kısımların anlamı ise şu şekildedir: “DOT” lastiğin test gereksinimlerini geçtiği anlamına gelir. Sonraki iki basamak lastik fabrika kodunu gösterir. Ardından gelen iki basamak lastik boyut kodu ve sonraki 4 basamak ise üretim kodudur.

DOT kodu yapısı bir standart olup hangi marka lastik olursa olsun (Lassa, Petlas, Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirelli, Falken, vs.) lastik tarihini aynı şekilde tespit edebilirsiniz.

Lastik Üretim Tarihi Neden Önemlidir?

Lastik üretim tarihi önemlidir, çünkü lastikler kullanılmasa bile eskirler. Zira lastiklerdeki kauçuk, çevresel etkenler nedeniyle zamanla bozulma eğilimi gösterir. Ortaya çıkan “kuru çürüme” lastik yapısını kırılgan hale getirir.

Hatta yanak hasarına ve nihai olarak arızaya yol açar. Bu lastiklerin kullanımı ile alakalı değil, tamamen lastiklerin yaşam ömürleri ile alakalı bir durum aslında.

Önlem olarak, uzmanlar yeni görünümlü lastiklerin bile 10 (on) yaşına geldiklerinde değiştirilmesini öneriyor. Hatta birçok üretici 6 (altı) yaşına gelen lastiklerin değiştirilmesini tavsiye ediyor.

Tabi ki, bu yaşlanma büyük ölçüde lastiklerin nerede yaşadığına bağlıdır. Sıcak ve kuru iklimlerdeki lastiklerin ömrü, ılıman, nemli iklimlerdeki lastiklere göre çok daha kısadır.

Sonuç olarak yeni bir lastik alırken onları uzunca bir süre kullanmak istersiniz. Dolayısıyla üretim tarihi yeni olan lastikleri seçmenizde fayda var.

Sonuç ve Değerlendirme

Lastik üretim tarihi, sürüş güvenliği ve araç performansı açısından büyük önem taşır. Aracınızda lastik üretim tarihini kontrol ederek eski ve yıpranmış durumdaki lastiklerden kaynaklanabilecek riskleri azaltmak için harekete geçebilirsiniz.

Diğer yandan yeni lastik alırken de lastik üretim tarihini kontrol etmenizde fayda var. Ne demiştik? Lastikler kullanılmasa bile eskir. Bu sebeple size eski tarihli (özellikle de 2 yıldan daha eski) lastik verdiklerini fark ederseniz, satıcıdan daha yeni üretim tarihli lastik vermesini isteyin veya indirim talep etmekten çekinmeyin.

Yazı Önerisi:
Araca Yanlış Yakıt Konulursa Ne Olur? Ne Yapılmalı?
Kedi Gözü Ne İşe Yarar? Trafik için Önemi ve Tarihçesi

Yorum yapın