Anasayfa » Kimdir? » Hz. Yusuf’un Hayatı ve Hikayesi

Hz. Yusuf’un Hayatı ve Hikayesi

Yakup Peygamberin oğlu olan Yusuf peygamberin öyküsü Kur’an’ın “Yusuf” suresiyle Tevrat’ın “Tekvin” bölümlerinde anlatılır. Bu yazıda Hz Yusuf’un hayatı ve kıssası yani Hz Yusuf ve Züleyha hikayesi üzerine kısaca bilgi vereceğiz.

Hz Yusuf’un Hayatı

İbrani peygamberi Hz. Yusuf “Kenan” ilinde doğmuştur. Kenan ili (diyarı) günümüzde Filistin, İsrail ve Lübnan toprakları ile Mısır ve Suriye’nin kıyı kesimlerini kapsar. Kur’an’da anlatıldığı biçimiyle Yusuf, Yakup’un en sevdiği oğludur. Tevrat’ta annesinin adının Rahel olduğu belirtilmiştir.

Yusuf bir gece düşünde Güneş’in, Ay’ın ve on bir yıldızın kendisine secde ettiğini görür ve düşünü babasına anlatır. Babası bu düşü kardeşlerine anlatmamasını, çünkü kendisine peygamberlik ve düş yorumlama yeteneği bağışlandığını söyler.

Ama Yusuf bu uyarıyı unutarak kardeşlerine anlatır. Kardeşleri, Yusuf’u kıskançlıkları nedeniyle gezintiye çıkarıp bir kuyuya atarlar. Babaları Yakup’a, kardeşlerini bir kurdun öldürdüğünü söyleyerek, bir kuzunun kanına buladıkları gömleği gösterirler. Yakup’un ağlamaktan gözleri kör olur.

Bu arada, kuyuya su almaya gelen kervancılar, Yusuf’un sesini duyarak onu kurtarırlar ve Mısır’a götürerek bir zengine satarlar. Yusuf, efendisinin yanında büyür ve çok güzel bir delikanlı olur.

Efendisinin karısı Züleyha (Ya da Zeliha) Yusuf’a aşık olur. Yusuf onun sevişme önerisini geri çevirince de delikanlının kendisine saldırdığını söyleyerek onu tutuklatır. Yusuf, zindanda kimi tutukluların düşlerini yorumlar; söyledikleri gerçekleşince de ün kazanır.

Firavun’un Rüyası

Bir gün firavun, düşünde yedi cılız ineğin yedi semiz ineği, yedi kuru başağın da yedi yeşil başağı yediğini görür. Hiçbir yorumcu bu düşü açıklayamaz.

Yusuf’un yorumcu olarak ününü duyan bir görevli, zindana giderek firavunun düşünü yorumlamasını ister. Yusuf, yedi yıllık bolluğu yedi yıllık bir kıtlığın izleyeceğini, bu nedenle önlem alınmasını söyler.

Bu yorumu duyan firavun, Yusuf’u danışman olarak atar. Yusuf ise saldırı olayında suçsuzluğunun ortaya çıkarılmasını ister. Bunun üzerine Züleyha, Yusuf’un masum olduğunu, asıl suçlunun kendisi olduğunu açıklar.

Zindandan çıkan Yusuf, kıtlığa önlem olarak buğdayların depolanmasını sağlar. Kıtlık başlayınca buğday almak için Mısır’a gelenler arasında kardeşleri de vardır.

Yusuf onları bağışlar, gönderdiği gömleği gözlerine süren Yakup’un gözleri açılır. Kardeşleri Yakup’a olanları açıklarlar ve Yakup, ailesini alarak Mısır’a göçer. Mısır’da ölen Hz. Yusuf’un İslam kaynaklarına göre 120 yaşında vefat ettiği söylenmektedir.

“Kurt: Bu anlattığınız ben değilim. Yusuf’u ben nasıl yerim diye ağlamaya başladı”. Nazan Bekiroğlu çok beğendiğim eseri Yusuf ile Züleyha‘da Hz Yusuf’un hikayesini çok güzel bir dille anlatıyor. Hz. Yusuf’un hikayesi hiç bu kadar güzel bir dille anlatılmamıştır galiba.

Güzellik Simgesi Hz. Yusuf

Yusuf Peygamberin bu dokunaklı öyküsü, Doğu ve Batı sanatını etkilemiştir. Zira Divan Edebiyatında Yusuf ile Züleyha arasındaki oluşları konu olan mesneviler yazılmıştır. Bu mesnevi ozanlarının başlıcaları Şeyhat Hamza, Ali, Darir, Ahmedi, Hamdullah Hamdi, Kemalpaşazade ve Taşlıcalı Yahya’dır.

Yusuf’un güzellik simgesi oluşu, Yakup’un acıdan gözlerinin kör olması, Züleyha’nın cinsel tutkusu divan edebiyatında kullanılan başlıca motiflerdir.

Ülkemizde de oldukça popüler olan İran yapımı televizyon dizisinde de Hz Yusuf’un hayatı anlatılmaktadır.

Yazı Önerisi:
Cebir Biliminin Babası Harezmi Kimdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir