USB dongle, bilgisayarın USB sürücüsüne takılan küçük bir cihazdır. USB Dongle’lar, mobil Internet erişimi sağlama, veri aktarımını hızlandırma, güvenli yazılım çalıştırma veya bilgisayara birden fazla cihaz bağlama gibi farklı işlevler sunar. Bu yazıda usb dongle nedir, yaygın kullanılan dongle türleri ve nasıl çalıştıklarına dair bilgiler bulacaksınız.
USB Dongle Nedir?
Dongle terimi kısaca, ne yaptığından bağımsız olarak Evrensel Seri Veri Yoluna (USB) veya başka bir bilgisayar bağlantı noktasına takılan herhangi bir küçük aygıt olarak tanımlanır. Bu sebeple de bu aygıtlar genellikle usb dongle olarak bilinirler.
USB dongle aygıtları genellikle bilgisayarın kendisinde yerleşik olmayan bazı işlevleri sağlamak için kullanılmaktadır. Bu işlevler bellek eklemeyi, Bluetooth ve Wi-Fi bağlantılarını sağlamayı veya diğer cihazların takılabilmesi için adaptörler eklemeyi içerir. Mobil geniş bant USB modemlere genellikle “mobil dongle” denir.
Güvenli yazılımları sıklıkla kullanan endüstrilerde, dongle terimi hala öncelikli olarak güvenlik cihazları için kullanılmaktadır. Fakat günümüzde dongle denilince akla hemen Internet erişimi için kullanılan cihaz gelmektedir.
USB Dongle Türleri Nelerdir? Nasıl Çalışırlar?
İhtiyaca göre farklı türlerde usb dongle bulunmaktadır. Dongle’lar içinde ihtiyaç duyulan fonksiyon için gerekli yazılımları da içerir. Yaygın kullanılan bazı usb dongle türleri ve çalışma prensipleri aşağıdaki gibidir.
Güvenlik Dongle Nedir?
Güvenlik dongle’ları bilgisayarlara takılı değilken bilgisayarı erişilemez veya çalışamaz hale getirerek koruma sağlar. Yani yetkisiz erişime karşı koruma sağlar.
İlk dongle’lar genellikle bir bilgisayarın seri bağlantı noktasına takılır ve bilgisayarda yüklü olan yazılımların güvenliğini sağlamak için kullanılırdı. Yükleme sırasında yazılım, dongle’ın varlığını kontrol eder ve bulamazsa yüklenmezdi. Bu sistem savunmasızdı. Çünkü bir programcı yazılımı dongle’ı aramayacak veya olmadığında oradaymış gibi değiştirebilirdi.
Artık yazılımın şifrelenmiş bitleri programın ihtiyaç duyduğunda çağırdığı dongle’ın kendisinde saklanmaktadır. Böylece bir bilgisayar korsanı dongle varmış gibi yazılımı kandırsa dahi kodun önemli kısımları eksik olacağından yazılım çalıştırılamaz.
Bluetooth Dongle Nedir?
Bluetooth dongle, fare veya klavye gibi Bluetooth özellikli bir cihazı bir bilgisayara bağlar.
Günlük hayatta oldukça yaygın kullandığımız kablosuz fare ve klavyeler için USB portuna bağladığımız küçük aygıtlar bluetooth dongle örneklerinden bazıları.
Wi-Fi (Mobil) Dongle Nedir?
Wi-Fi dongle’ları USB kablosuz adaptör veya USB Wi-Fi adaptörü olarak da adlandırılmaktadır. Bunlar bir bilgisayarın Internete bağlanmasına izin veren bir ağ adaptörü içerir.
Wi-Fi dongle, dizüstü bilgisayarınızın USB bağlantı noktasına takılır. Taşınabilir bir modem görevi görür. Bir kez takıldığında, dongle Internete akıllı telefonunuzla aynı şekilde bağlanır ve kullanıcıya 3G veya 4G bağlantısı sağlar.
Bilgisayarın geniş bant bağlantısının yapılabilmesi için doğru ayarlara sahip olması gerekmekle birlikte cihaz, bağlantının yapılmasını sağlayan teknolojiyi içermektedir.
Wi-Fi Dongle Avantajları
Taşınabilirlik: Interneti her yerden kullanmanızı sağlar.: tatilde, kafede, trende veya parkta. Küçük boyutlu olduklarından oldukça kullanışlı cihazlardır.
Kolay Kullanım: Bilgisayarınızın USB bağlantı noktasına takmanız yeterlidir. Ayrıca dizüstü bilgisayarın pilinden güç aldıkları için ekstra şarj cihazına gerek yok.
Veri Güvenliği: Kafe, restoran gibi halka açık noktalardaki güvensiz Wi-Fi HotSpot’lar yerine güvenilir Internet erişimi sağlar.
Wi-Fi Dongle Dezavantajları
Pahalılık ve Erişim Hız Limitleri: Genellikle sabit geniş bant Internet erişim fiyatlarına göre daha pahalıdırlar. Ayrıca bağlantı hızları da daha düşüktür.
Bağlantı Kalitesi: Bağlantı mobil şebeke kapsama alanı ve kapasitesine bağlı olduğundan bulunulan yere ve konuma göre bağlantı kalitesinde sorunlar yaşanabilir.
Veri Limitleri: Internet dongle kullanımlarında genellikle ISS’den (Internet Servis Sağlayıcısı) aldığınız paketin aylık veri limiti (kota) vardır.
Peki “Dongle” Ne Manaya Geliyor?
“Dongle” kelimesinin ne manaya geldiği bilinmiyor. Ünlü İngilizce Sözlüğün yayıncısı Oxford University Press‘e göre, “dongle” belirsiz ve anonim bir kökene sahiptir.
Kısa Bilgiler
- Dongle, bilgisayarın USB bağlantı noktasına takılan küçük bir aygıttır.
- Dongle’lar Internet erişimi, hızlı dosya aktarımı, güvenli yazılım kullanımı sağlarlar.
- Bazı dongle’lar bir bilgisayara birden fazla cihaz bağlar.
- “Dongle” kelimesinin ne manaya geldiği bilinmiyor.
Yazı Önerisi:
Kindle Nedir? Ne İşe Yarar?
Ev İnterneti Taşınabilir Mi?
Kaynak:
https://www.easytechjunkie.com/what-is-a-dongle.htm
https://www.broadbandchoices.co.uk/guides/mobile-broadband/dongles