Anasayfa » Doğa » Yağmur Bulutları Neden Gri Renkli Olur?

Yağmur Bulutları Neden Gri Renkli Olur?

Sonbaharda hava kapalı olur, koyu gri renkli bulutlar gökyüzünü kaplar, yağmur yağmasını bekleriz. Bu sebepledir ki gri renkli bulutlara yağmur bulutları deriz, değil mi? Peki yağmur bulutları neden gri (koyu) renkli olur, hiç merak ettiniz mi?

Cevap vermeden önce aslında öncelikle bulutlar neden beyaz renkli onu açıklamakta fayda var. Sonrasında da sorumuzun cevabına geçelim.

Bulutlar Neden Beyaz Renkli?

Bulut Nedir? Nasıl Oluşur? Çeşitleri Nelerdir? konulu makalemizden hatırlayacağınız üzere su buharı yükselen hava ile yoğunlaştığında bulutlar oluşuyor.

Bulutların içindeki küçük su damlacıkları ve buz kristalleri ışığın tüm renklerini saçar. Bulutlar ince olduğunda ışığın büyük bir kısmını geçirir. Bu nedenle de bulutları beyaz olarak algılarız. Zaten bulut denilince ilk aklımıza gelen de beyaz renkli olduklarıdır.

Yağmur bulutları daha kalın ve yoğun oldukları için gri (koyu) renkli olur.
Yağmur bulutları daha kalın ve yoğun oldukları için gri (koyu) renkli olur.

Yağmur Bulutları Neden Gri (Koyu) Renkli?

En basit hali ile bulutların gri görünmesinin nedeni kalınlık ve yüksekliktir. Konuyu biraz daha detaylandıralım: Yağmur bulutları daha fazla su damlası içerdiğinden, daha kalın ve yoğun hale gelirler. Ancak ışığı ileten herhangi bir nesne gibi bulutlar da ne kadar kalınlaşırlarsa, içlerinden o kadar az ışık geçer. Ve bu yüzden onları koyu renkte yani gri olarak görürüz.

Bunun nedeni, ışığın bulutun bizim gördüğümüz en alt kısmına kadar ulaşamamasıdır. Hatta dikkatli bakarsanız, bulutların nispeten düz tabanlarının her zaman kenarlarından biraz daha gri olduğunu fark edeceksiniz. Bulutlar ne kadar kalın olursa, yerden onlara baktığınızda altları o kadar gri olur!

Bu arada tüm gri renkli bulutlar da yağmur getirecek diye bir kural olmadığını da belirtelim. Ama bir gök gürültüsü duyarsanız veya şimşek görürseniz o bölgede muhtemelen yağmur yağacaktır.

Değerlendirme

Aslında ta ilkokul sıralarında bize öğretilen bir bilgi ama zaman içinde unutuyoruz galiba. Açık konuşmak gerekirse sorunun cevabını ben de bilmiyordum veya unutmuştum diyelim. O sebeple konuyu araştırma ihtiyacı hissettim.

Bu arada benim gibi olanların sayısının da az olduğunu düşünmüyorum 😊 Bir de ilkokul sıralarında çocuğu olan ebeveynlerin bu soru ile karşılaşma ihtimalleri fazla. Onlar için de faydalı olmasını umarım.

Yazı Önerisi:
Paratoner Nedir, Nasıl Çalışır? Paratoneri Kim Buldu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir