Anasayfa » Teknoloji » İlk Bilgisayar Virüsü Nedir? Ne Zaman Ortaya Çıktı?

İlk Bilgisayar Virüsü Nedir? Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Bilgisayar virüsü terimi ilk defa 1972 yılında Amerikalı yazar David Gerrold’un kaleme aldığı “When Harlie Was One” isimli bilim kurgu romanında yer almıştır.

Romanda, bir ağ üzerinden iletilen programın bazen iletim yolundaki hatalar sebebi ile zarar görebileceği belirtilmekteydi. Zarar gören programın da farklı bir biçime dönüşerek sahte bir program oluşabileceği ve diğer programlara zarar verebileceğinden bahsediliyordu. Yazar bunlara “virüsler” adını verdi.

İlk bilgisayar virüsü nedir?
İlk bilgisayar virüsü nedir?

Her ne kadar virüs adı bir kitapta geçse de teknik olarak konunun başlangıcına kısaca değinelim. İşin başlangıcında matematikçi John von Neumann’ın bir makalesi var. 1966 yılında John von Neumann “Kendi Kendine Çoğalan Program” konulu bir makale yayınladı. Aslında bu makale bilgisayar programlarının kendisini kopyalaması ve yayılmasıyla yeni bilgisayarlara zarar vermesini temel alıyordu.

1971 yılında ise Bob Thomas ARPANET üzerinde kendi kendini kopyalayan bir program geliştirdi. İsmi “Creeper” olan bu program kötü niyetli değildi. Sadece bir programın kendi kendini kopyalamasının mümkün olup olmadığını görmek için bir denemeydi. Bob Thomas Creeper’ı çalışması esnasında durduracak “Reaper” adlı ikinci bir program daha yazdı.

İlk Bilgisayar Virüsü

Windows tabanlı PC’ler için yazılan ilk bilgisayar virüsü Ocak 1986’da ortaya çıktı. Brain (Beyin) olarak bilinen virüs Pakistan’ın Lahore, Pencap bölgesinden iki kardeş tarafından yazılmıştır. Basit Farooq Alvi ve Amjad Farooq Alvi kardeşler virüsü yazdıkları zaman sadece 17 ve 24 yaşlarında idi.

Brain virüsü MS-DOS işletim sisteminin File Allocation Table (FAT) dosya sistemiyle biçimlendirilmiş depolama alanının önyükleme sektörüne (boot sector) bulaşmaktadır. Aslında Alvi kardeşler kendi geliştirdikleri yazılımın yasa dışı olarak kopyalanmasının önüne geçmek için Brain’i geliştirmişlerdi.

Fakat ilk ciddi saldırı virüs olarak değil de worm (solucan) olarak isimlendirilen bir yazılım kaynaklıdır. Bu solucan 1988 yılında Robert Tappan Morris tarafından yazılmıştır. Morris solucanı ağ üzerinden yayılan ve gerçek manada hasar veren ilk programdı.

Morris solucanı üzerinde BSD UNIX çalıştıran DEC VAX ve SUN makineleri etkiledi. Bu makineler aynı zamanda Internet’e de bağlı idiler. Bu sebeple solucan Internet ortamına büyük ölçüde yayılarak ciddi hasar vermiştir. Aslında Morris hiçbir zaman zarar vermeyi amaçlamamıştı, kodda yaptığı bir hata bu hasara sebep olmuştu.

Yazı Önerisi:
USB Dongle Nedir? Ne İşe Yarar?
Chrome, Firefox ve Edge’de Gizli Mod Nasıl Açılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir