Anasayfa » Kimdir? » Leonhard Euler Kimdir? Hayatı ve Çalışmaları

Leonhard Euler Kimdir? Hayatı ve Çalışmaları

Leonhard Euler 15 Mayıs 1707 günü İsviçre’nin Bale kentinde doğdu. Bir papaz olan babası Paul Euler de bir matematikçidir. Babasının gayesi onu rahip yapmaktı. Fakat bir yandan da ona matematik öğretiyordu.

Euler babasının arzusuna uyarak Bale Üniversitesine girdi. Teoloji ve İbranice öğrendi. Bir süre sonra Matematikte Jean Bernoulli’nin dikkatini çekti.

Leonhard Euler 1724’de öğretmenlik diploması aldı. Babası artık kendisini tamamıyla teolojiye vermesini istiyordu. Fakat Bernoulli onun papaz değil büyük bir matematikçi olacağını söyleyince bu ısrarından vazgeçti.

Euler ilk eserini 17 yaşında verdi. Paris İlimler Akademisinin 1727 yılında düzenlediği yarışmaya girdi. Tezi ödül alamadı ama dereceye girdi. Euler daha sonraları bu yarışmaya defalarca girmiş, 12 kez ödül almıştır.

Euler’in Matematik hayatı Newton‘un öldüğü yıl başladı. 1637’de ortaya çıkan analitik geometri 90 yıl, diferansiyel ve integral hesap 50 yıl, Newton yasaları 40 yıl uygulanmış, matematikte çok ileri adımlar atılmıştır.

Fakat Descartes, Newton ve Leibniz uygulamalı matematiği sistemli olarak incelememiş, analitik yöntemleri geometri ve mekanikte uygun oldukları noktaya kadar ilerletememişlerdir. Diğer taraftan cebir ve geometri epey gelişmiş durumdaydı.

“Canlı Analiz” Leonhard Euler

Fermat‘ın çalışmalarını gözden geçiren Euler bu sahada oldukça ileri çalışmalar gerçekleştirdi.

Euler’in ilginç bir yanı da algorist oluşuydu. Algorist, aklını ustalıkla kullanarak bir yöntem veya bir oyunla problemleri çözen kimselere verilen addır.

Leonhard Euler sadece çok zeki değil aynı zamanda çok da çalışkan biriydi. Akıl almaz bir hafızası vardı. Tüm hesapları sanki beynine yazardı. Uzun ve zor hesapları kafasından yapar ve uzun süre hafızasında tutabilirdi. Ölünceye kadar zekâsı aynı hızla çalıştı.

O devrinin en çok eser veren matematikçisidir. Kesin olmamakla beraber 850-900 civarında kitap ve yayını bulunmaktadır. Çağdaşları ona “canlı analiz” adını takmışlardı.

28 yaşında sol gözü görme özelliğini kaybetti. 50 yaşında her iki gözü de görmez oldu. Son 17 yıllık körlüğü bile onun çalışma azmini, bitmek tükenmek bilmeyen zekasını azaltmadı. Gözlerinin kör olması onun iç alemindeki düşüncelerini daha çok bilinçlendirdi ve açığa vurdu.

Euler Geometri, trigonometrinin analitik incelenmesi, değişimler hesabı ve sayılar teorisi üzerine ders kitapları yazdı. Tüm okullarda onun kitapları okutuldu.

1727 yılında Bale Üniversitesinde profesör olmak üzere başvurdu. Olumsuz cevap alınca Rusya’nın Saint Petersburg şehrine gitti. Burada 6 yıl kaldı. Daha sonra Berlin’e gitti. Hayatının son 20 yılını burada geçirdi.

Euler’in aklı ve şuuru öldüğü gün olan 7 Eylül 1783 gününe kadar dinç ve açık kaldı.

Bugün matematikte sıkça kullandığımız e sayısı Euler tarafından matematiğe kazandırılmıştır. Bu sayının irrasyonel olduğu yıllar sonra ispatlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir