Anasayfa » Kimdir? » Radyonun Mucidi Guglielmo Marconi Kimdir?

Radyonun Mucidi Guglielmo Marconi Kimdir?

İtalyan bilim insanı Guglielmo Marconi radyonun mucidi. Marconi’nin uzak mesafe radyo iletişimi ile birlikte telsiz ve telgraf haberleşmesi üzerine yaptığı çalışmaları da bulunmakta. Biz de bu yazıda Nobel ödüllü İtalyan bilim insanı Guglielmo Marconi kimdir, hayatı ve yaptığı çalışmalardan bahsedeceğiz. Hadi gelin yaptığı buluşla hemen herkesin hayatına değmiş olan Marconi’yi daha yakından tanıyalım.

Guglielmo Marconi Kimdir?

Guglielmo Marconi 1874-1937 yılları arasında yaşamış olan İtalyan mucit ve elektrik mühendisidir. 25 Nisan 1874 yılında İtalya’nın Bologna kentinde dünyaya gelmiştir.

1894 yılında Bologna Üniversitesi’nde Fizik dersleri aldı. Bu dönemde, elektromanyetik dalgaların varlığını kanıtlayan Hertz’in deneylerini öğrenmişti. Bunun üzerine uzak mesafeler arasında telsiz-telgraf iletişimi için bu dalgalardan yararlanabilme yollarını araştırmaya başlamıştır. Yani bildiğimiz adıyla radyo iletişimini!

Radyonun Mucidi

Marconi kurduğu düzenekte verici devresinde Hertz’in kullandığına benzer bir indükleyici ile bir kıvılcım osilatörü kullanmıştır. Diğer yandan alıcı olarak da Fransız fizikçi Edouard Branly’nin tasarladığı Branly alıcısını kullanmıştır. Branly alıcısı elektromanyetik dalgalarla, elektrik akımına karşı direnci değişen, içi maden talaşıyla doldurulmuş iletken bir tüptür.

Marconi osilatörün salınımını bir mors anahtarıyla sinyale dönüştürdü. Verici devrenin bir ucunu yerden yükselttiğinde sinyalin daha uzaklara taşındığını gözlemledi. Bunun üzerine hem verici hem de alıcı devrelerde düşey antenlerden yararlanmaya başladı. 1895’de, alıcı tüpün boyunu iyice kısaltarak 2,4 km uzaklıktan sinyalleri almayı başardı.

Fakat Guglielmo Marconi buluşu için kendi ülkesinde gerekli desteği bulamadı. Bu sebeple 1896 yılında İngiltere’ye gitti ve İngiliz Posta İdaresi’nin desteğiyle buluşunu geliştirmeye çalıştı. 1897 Temmuz’unda ilk patentini aldı. Aynı yıl, daha sonra Marconi’s Wireless Telegraph Company adını alacak olan şirketi kurdu.

1899’da İngiltere’nin güneyinde kurulan bir vericiden, Fransa’nın kuzeyinde, yaklaşık elli kilometre uzaklıktaki bir alıcıya sinyal iletmeyi başardı. Bir yıl sonra (1900) ise aldığı patentle, birçok istasyonun aynı anda değişik dalga boylarında iletişim kurmasını sağlayan bir sistem geliştirdi. Ayrıca aynı yıl sinyallerin ulaşabileceği uzaklığı 250 km’ye çıkardı.

Okyanus Aşırı Telsiz İletişimi

Marconi 12 Aralık 1901’de ise okyanus aşırı telsiz iletişimini gerçekleştirdi. Bu iletişim İngiltere’nin güneybatı ucundan, Cornwall’deki Poldhu vericisinden Kanada’nın Newfoundland kıyıları arasında gerçekleşti.

Vericiden gönderilen mors kodundaki -S- sinyali yaklaşık 2.900 km ötede, Kanada Newfoundland kıyılarında bir balonla yükseltilmiş anten aracılığıyla alınmıştı. Henüz 27 yaşındaki Marconi birden dünya çapında üne kavuştu.

Her ne kadar bu deney büyük bir bilimsel gelişme olarak duyurulsa da beraberinde bazı şüpheleri de getirmiştir. Zira kullanılan dalga boyu tam olarak bilinmemekte idi. Ayrıca deneyde bağımsız bir gözlemci de bulunmamaktaydı. Yine deney gündüz saatlerinde yapıldığından bu zaman diliminde iyonosferdeki emilim sebebi ile sinyallerin o kadar uzun mesafe taşınabileceği şüphelidir. Fakat Mors sinyallerin zayıf tıklamalar şeklinde alındığı belirtilmişti.

Şüpheleri gidermek amacıyla Marconi gemi ile İngiltere’den batıya doğru açılarak Poldhu vericisinden gönderilen sinyalleri kaydetmiştir. Deney sonuçlarına göre gece saatlerinde yaklaşık 2500 km’ye kadar Koherer alıcı ile, 3400 km’ye kadar ise işitsel alıcı ile sinyaller kaydedilmiştir.

Bu deneyler sinyallerin gündüze oranla gece saatlerinde daha uzak mesafelere ulaştığını ilk kez ortaya koymuştur. Marconi ise radyo sinyallerinin yüzlerce kilometre öteye taşınmasının mümkün olduğunu ispatlamıştır.

Guglielmo Marconi: Nobel Ödüllü Mucit

Marconi’nin ABD’de ve birçok Avrupa ülkesinde etkinliğini sürdüren şirketleri ve araştırma laboratuvarları bulunmaktaydı. Bunlar aracılığıyla, kısa sürede, radyoyla iletişim konusunda dünyanın en ünlü yatırımcılarından biri oldu.

Marconi, daha yaygın ve kullanışlı bir elektromanyetik iletişim ağı kurabilme amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Radyo iletişimine katkılarından ötürü 1909 yılında Nobel Fizik Ödülü’ne K.F.Braun ile birlikte değer görülmüştür.

Guglielmo Marconi 1. Dünya Savaşı sırasında telsiz iletişiminin askeri amaçla kullanımına ağırlık verdi. 1929’da İtalyan kralı tarafından marki ilan edilen Marconi, Markiz unvanı almıştır. Bunun üzerine senato üyeliğine, bir yıl sonra da İtalyan Krallık Akademisi’nin başkanlığına seçilmiştir.

Marconi kısa dalgalı yayınları sonraki yıllarda daha da geliştirmiştir. Çağdaş telsiz iletişiminin temellerini atan Marconi 20 Temmuz 1937 yılında hayata veda etmiştir.

Yazı Önerisi:
Wilhelm Röntgen Kimdir? Hayatı ve Çalışmaları
Michael Faraday Kimdir? Hayatı ve Çalışmaları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir